Naposledy jste ho mohli na vlastní oči vidět poměrně nedávno. V pořadu Střepiny se prováděl pokus, zda je možné přibližně za 560 korun po celý týden vařit pro čtyřčlennou rodinu. „Nakoupili mi suroviny a já měl podle toho sestavit jídla. Dali ke mně nutričního specialistu, který zkoumal kvalitu pokrmů. Nakonec se mi povedlo dodržet rozpočet i nutriční hodnoty," uvedl šéfkuchař TV Nova Aleš Pelka.

Nutno dodat, že to nebylo poprvé, co se objevil v televizi. Před časem se mihnul i v pořadu Víkend: „Tenkrát jsme testovali, jestli se dá poznat polévka, která obsahuje glutamáty."

Připravuje jídlo pro 500 lidí

Do naší metropole se vydal, když mu bylo čtyřiadvacet. Za tu dobu stihl udělat v Praze solidní kariéru. Posuďte sami. Začínal v restauračním zařízení Rudý baron. Následovala půlroční stáž v Německu, načež se vrátil do Prahy a vařil v prestižní restauraci Mlýnec nedaleko Karlova mostu, která spadá pod skupinu Zátiší catering group.

„Mlýnec jsem opustil a začal vařit v Kongresovém centru. Pak došlo k přesunu na Novu," vysvětloval pětatřicetiletý šéfkuchař z Opavy. Pro zaměstnance Novy připravuje snídaně a obědy. Aleš Pelka míní, že jeho pracoviště na Barrandově připomíná hodně kvalitní závodku.

Strávníci se u něj mají jako v bavlnce. „Vařím asi pro pět set lidí. Je to samozřejmě něco jiného než například v Mlýnci, ale člověk si najde to svoje," zamyslel se.

Vpřed půjde česká kuchyně

Nemohli jsme si odpustit ani odvážnou otázku, zda bychom Aleše Pelku mohli pravidelně vídat na televizní obrazovce. Že by se třeba vydal cestou Zdeňka Pohlreicha, Radka Kašpárka a dalších. Vždyť před kameru to má na Nově kousek. „Tak tohle nehrozí (smích). Nemám takové zkušenosti," upozornil šéfkuchař původem ze slezské metropole a popřel, že by měl ve vaření nějaký vzor: „Musím ovšem říct, že se mi líbí, jak vaří Jamie Oliver nebo Gordon Ramsay. Vyloženě tím žijí."

Aleš Pelka vidí do současných trendů a tvrdí, že momentálně se všechno vrací k tradiční české kuchyni. „Na staročeskou kuchyni jsme se dali třeba v Mlýnci. Když turisté přijedou do Prahy, chtějí vyzkoušet něco českého. Naše kuchyně momentálně letí," vysvětloval.

V Praze je šéfkuchař z Opavy spokojený. Seznámil se zde s životní láskou a současnou manželkou Danielou. Vychovávají spolu své dva potomky – šestiletou Patricii a Tadeáše, kterému jsou tři roky. „Dříve jsem do Opavy jezdil každý měsíc. Teď se tam dostaneme třikrát nebo čtyřikrát do roka," zakončil Aleš Pelka.

Petr Dušek