Notebooky, tablety nebo speciální učebnice. I takové pomůcky potřebují pro své studium žáci se speciálními potřebami. Od nového školního roku jich budou mít k dispozici o něco víc členové vlády totiž schválili navýšení rozpočtu Ministerstva školství o 400 milionů. Peníze půjdou na zajištění pomůcek pro handicapované i mimořádně nadané žáky.

Nárok na pomůcky i asistenty jim zaručuje zákon o inkluzi, který platí od minulého školního roku a má podpořit společné vzdělávání těchto žáků v běžných školách.

Podle vedoucí opavského školského odboru Andrey Štenclové je inkluze finančně náročnější, než se předpokládalo. Peníze navíc jsou proto podle ní potřebné.

Ilustrační foto
Úřady zjišťují, kolik pětiletých dětí se nezapsalo do školek

Například na Základní škole a gymnáziu Vítkov se vzdělává devatenáct žáků se speciálními potřebami.

Ředitelka Blanka Váňová má s inkluzí ve škole dobré zkušenosti. „Se zapojením do kolektivu nemáme žádné problémy,“ sdělila. Žákům ve Vítkově pomáhá jedenáct asistentů pedagoga, psycholog a speciální pedagog.

Děti se speciálními potřebami navštěvují třeba také Základní školu Šrámkova v Opavě. Podle ředitelky Ivany Chramostové je navýšení rozpočtu potřebné.

„Žák se speciálními potřebami vyžaduje pro svůj maximální rozvoj nejen speciální učebnice, ale i dostatečné množství kompenzačních pomůcek k rozvoji motoriky nebo sluchového a zrakového vnímání,“ řekla Ivana Chramostová. Bezbariérový přístup, který část těchto žáků potřebuje, základní škola už má. Chybí jí však například místnost, ve které by mohli relaxovat.

Ilustrační foto.
Opravy průtahu městem částečně komplikují provoz i na okrajích Opavy

Základní škola Boženy Němcové v Opavě v minulém roce peníze určené k podpoře společného vzdělávání použila na rozšíření poradenského pracoviště o služby školního psychologa, který dětem pomáhá. „Máme velmi dobré zkušenosti se zapojováním těchto žáků do kolektivů ve třídách,“ dodala ředitelka školy Ivana Lexová.

K TÉMATU

Prázdninové opravy škol finišujíVětší opravy škol probíhaly zejména v období prázdnin tak, aby práce výuku nenarušily vůbec nebo jen minimálně. Opavská Střední škola hotelnictví i služeb a Vyšší odborná škola prochází na budově v Husově ulici opravou střešního pláště tělocvičny za 5,8 milionu korun. Střední zdravotnická škola bude mít střechu opravenou za 2,65 milionu korun podobně jako Střední škola průmyslová a umělecká, která bude mít navíc i vyměněné střešní trámy celkem za 1,7 milionu korun. Hlučínské Gymnázium Josefa Kainara se dočkalo výměny oken za 2,4 milionu korun a zdi budovy vítkovské ZUŠ prošly izolací a sanací za 1,35 milionu korun. 

Dominika Sladká

Zuzana Němcová ukazuje na jeden z květináčů, odkud se květiny kradou. Foto:
V Opavě se kradou květiny přímo z městských květináčů