To, že zařazení potravin by bylo skvělé, kdyby nebyly tak drahé, zmínila například ředitelka Základní školy v Dolních Životocích Bohuslava Kvarčáková.

„Naše škola dováží obědy ze školní jídelny Slavkov, kde se snaží už několik let jídelníček zpestřovat a obohacovat zeleninou. I nadále se v něm však objevují kombinace jídel jako gulášová polévka a buchtičky s krémem nebo hovězí polévka, rajská omáčka s hovězím masem a knedlík,“ vysvětluje Bohuslava Kvarčáková s tím, že jde o vysoce kalorickou, ale nízkoenergetickou potravu, tedy takzvanou mrtvou stravu bez enzymů, vitamínů a vlákniny.

„O zdravějších jídlech ve školách jsem slyšela a četla rozhovor s ministrem školství Ondřejem Liškou. Na internetu jsem našla školy, které ve svých jídelnách vaří několik jídel, z toho jedno jídlo vegetariánské. Uveřejňují zde i recepty zdravých jídel,“ doplnila ředitelka.

Jídelníček v rámci racionální stravy se snaží připravovat na Základní škole Komenského ve Vítkově. Redakci to potvrdila ředitelka školy Blanka Váňová. „Žáci mají denně výběr ze tří jídel, z nichž jedno je vždy určeno pro žáky, kteří upřednostňují zeleninový druh oběda. Tvorba jídelníčku vždy závisí na vedoucí kuchařce a vedoucí školní jídelny,“ uvedla Blanka Váňová a doplnila, že v průběhu školního roku připravují týdny mezinárodní kuchyně.

Jak zmínila, letos to byla mexická, balkánská a slovenská. „Nelze házet všechny školní jídelny do jednoho koše. Stravovací návyky si přinášejí děti z domova. Denně připravujeme přibližně tisíc jídel pro děti z mateřských škol, základních škol, gymnázia a pro cizí strávníky,“ pokračuje ředitelka.

Nakonec uvedla, že zvažovali zařazení biopotravin. „Tyto produkty jsou ale finančně náročné,“ podotkla. Ředitelka Základní školy v Hlučíně-Rovninách Jana Poláchová uvedla, že neplánují pro nový školní rok měnit jídelníček.

„U nás se vaří docela zdravě, děti mají výběr ze dvou jídel. Poměrně často mají zeleninu,“ řekla Jana Poláchová se slovy, že zařazení biopotravin by obědy značně prodražilo. „Už i tak budeme muset zdražovat,“ podotkla.

Základní škola v Brance u Opavy obědy dováží z jídelny z Hradce nad Moravicí. Podle slov ředitelky Hany Šatalové je jídelníček přizpůsoben zdravé výživě. „Děti dostávají hodně zeleniny, ryby a podobně,“ řekla.

Kdo obědvá chutněji? Děti ve škole, nebo vězni?

Jedí lépe ve školách, dětských domovech, v nemocnici, nebo ve vězení? To se redakce rozhodla zjistit. Na Základní škole Vrchní v Opavě měli ve čtvrtek na oběd špenátovou polévku, vepřovou kýtu na celeru s barevnými těstovinami, červenou řepu s jablky a minerálku.

Na Střední škole technické v Opavě pak žáci ve čtvrtek obědvali zeleninovou polévku s kuskusem, přírodní kuřecí řízek, dušenou rýži, kompot, čaj nebo mléko. Svěřenci opavského dětského domova, jak potvrdil ředitel Milan Škrabal, si ve čtvrtek pochutnávali na zeleninové polévce, svíčkové na smetaně s houskovým knedlíkem a džusem.

Co se týká nemocničních pacientů, těm se připravuje oběd podle třinácti základních diet. Jak redakci potvrdila náměstkyně pro nelékařská povolání Slezské nemocnice Lenka Hanková, nejčastěji využívanými dietami je základní, diabetická a šetřící. V rámci základní pacienti ve čtvrtek obědvali rajskou polévku s kapáním, hovězí na houbách s těstovinami a salát z červené řepy. Diabetičtí pacienti dostali také rajskou polévku s kapáním, dále pak vepřovou pečeni, bramborový knedlík a zelí. Oběd diety šetřící se pak ve čtvrtek skládal ze zeleninové polévky s krupicí a vejcem, kuřecích nudliček s rýží a kompotem.

Senioři v domově důchodců v Hlučíně mají možnost výběru ze dvou jídel, přičemž polévka je pro všechny stejná. Ve čtvrtek to tedy byla bílá polévka z drůbeže. Jako druhý chod mohli senioři zvolit buď svíčkovou na smetaně s knedlíkem, nebo přírodní hovězí pečeni s bramborovou kaší.

A čím se stravují vězni? Jak potvrdil ředitel věznice Opava Ivo Turok, ve věznici jsou celkem tři jídelníčky, a to stav, diabetik a dieta 2. Vězni, kteří se stravují v rámci zmíněného „stavu“,obědvali ve čtvrtek hrachovou polévku, vepřový závitek s rýží a čaj. Diabetičtí vězni dostali vločkovou polévku s vejci, vepřový přírodní kotlet s rýží, salát a čaj. Ti, kteří využívají „diety 2“ měli pak to stejné jako diabetici.

(mn, ver)