VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pedagogové a studenti univerzity chystají kuchařku

Opava - Pokud byste s trochou nadsázky chtěli okusit slezské nebe, nemusíte jít daleko. Stačí jen ochutnat takto nazvaný pokrm. Jeho recept najdete v Regionální kuchařce Opavského Slezska 2014, která by měla být k dostání letos v srpnu v Městském informačním středisku pod Hláskou a v některých restauracích.

8.7.2014 2
SDÍLEJ:

Alexandr Burda, pedagog Ústavu lázeňství, gastronomie a turismu FPF SU, je iniciátorem vydání Slezské kuchařky.Foto: DENÍK / Zuzana Urbánková

Jedná se o restaurace z Opavského Slezska, které se účastnily nedávné soutěže Týden slezské kuchyně, organizované Ústavem lázeňství, gastronomie a turismu Filozoficko přírodovědecké fakulty Slezské univerzity v Opavě, konkrétně jeho pedagogem Alexandrem Burdou.

Slezská kuchařka je pak jen logickým vyústěním této výjimečné a ojedinělé soutěže, v níž hlavní roli hrály regionální pokrmy a speciality připravené z regionálních surovin od výrobců, kteří v našem kraji podnikají.

„Slezská kuchařka obsahuje jednadvacet receptů doprovázených fotografiemi pokrmů, které nám dodaly soutěžící restaurace. Nejprestižnější z nich Slezské nebe je pokrm našich předků skládající se z uzeného masa, omáčky ze sušeného ovoce a kulatých knedlíčků s důlkem s názvem kluski" uvádí Alexandr Burda.

Tento pokrm je tradiční, avšak regionální pokrm nemusí být vždy jen ten, který má historické základy. „Rádi propagujeme i novinky," usmívá se pedagog.

Týden slezské kuchyně má dozvuky i v těchto dnech. Vzbudil zájem na Slovensku, v příštích dnech se jeho iniciátoři budou prezentovat na mezinárodní konferenci o cestovním ruchu v Manchesteru.

„Do akce, jíž chceme podpořit náš region, se zapojili ve výuce také naši studenti. Rozděleni do skupin připravovali na Gastrocentru zážitkový večer slezské kuchyně, kdy menu bylo doplněno o regionální piva i výklad na téma lidová kuchyně," pokračuje Alexandr Burda, který má již nyní plán na další ročník soutěže a další kuchařku 2015, jejíž značnou část budou tvořit míchané nápoje z regionálních surovin.

Alexandr Burda: Cítím nutnost podpořit náš region

Pedagog Ústavu lázeňství, gastronomie a turismu FPF SU Alexandr Burda patří mezi Opavany, kteří cítí nutnost podpory našeho regionu. „Mrzí mě, jakým směrem se Opava ubírá. Obyvatel každým rokem ubývá, pociťuje pokles studentů, město se vylidňuje.

Z hlediska cestovního ruchu jsme pro turisty málo atraktivní. Osobně jsem ale přesvědčen, že náš region má co nabídnout. Chybí nám sebevědomí i propagace. Regionální gastronomie je jedním z kroků, jak oživit drobné podnikání a vyváznout z podnikatelské deprese," uvádí pedagog, který míní, že jedním z klíčů je nakupovat regionální potraviny a nepodporovat nadnárodní společnosti s dovozovými potravinami.

Není tajemství, že naše město má nejvíce prodejních ploch na obyvatele v ČR. Pro malé prodejce i samotný život v centru města je tento fakt likvidační.

Jak připravit Slezské nebe

Slezské nebe. Pokrm reprezentující náš region.

Pokrmy našich předků byly bezesporu energeticky náročnější. Po těžké práci se lidé potřebovali zasytit a ani pokrmy slavnostní, jako je Slezské nebe, nejsou výjimkou. V tomto pokrmu se evidentně snoubí prvky české kuchyně v podobě omáčky i polské kuchyně v podobě knedlíčků.

Když jsem však před lety hledal recepturu na tento pokrm, jediným zdrojem byl recept psaný německy „Silezische Himmel". Myslím, že větší důkaz o pestrosti naší regionální kuchyně už ani přinést nelze. Pokrm se skládá z uzeného masa (100 až 200 g) na porci, sladké ovocné omáčky a kulatých knedlíčků.

Kluski (4 porce)

Na přípravu čtyř porcí potřebujeme 1 kilogram brambor, čtvrt kilogramu hrubé mouky, jedno vajíčko a sůl.

Knedlíčky mají v průměru asi pět centimetrů a na porci dáváme 3 až 4 kusy. Barva je žlutá až bílá podle použitých brambor. Typický je pro ně důlek na středu, který zachytává omáčku. Vařením jsou na povrchu mírně oslizlé a uvnitř příjemně vláčné, protože se připravují kombinací vařených a syrových brambor.

Postup: Polovinu brambor uvaříme ve slupce, oloupeme a pomeleme. Druhou polovinu brambor najemno nastrouháme a vytlačíme přebytečnou vodu, aby těsto nečernalo. Směs vařených i syrových brambor promícháme s moukou, vajíčkem a osolíme.

Vypracujeme těsto a tvarujeme knedlíčky o průměru pět centimetrů, do kterých palcem vymáčkneme důlek. Vkládáme do vroucí osolené vody a vaříme čtvrt hodiny.

Omáčka (4 porce)

Na přípravu potřebujeme čtvrt kilogramu směsi sušeného ovoce (jablka, meruňky, hrušky, švestky), jednu celou skořici, jeden velký citron, polévkovou lžíci másla, dvě polévkové lžíce hladké mouky, dvě lžíce povidel a špetku soli.

Omáčka je tmavá s celými kusy ovoce. Voní po ovoci, skořici, citronu a uzeném mase, ze kterého jsme použili vývar.

Ovoce namočíme přes noc do čtvrt litru studené vody. Uzené maso vaříme třicet minut v půl litru vody, potom k němu přidáme namočené ovoce, skořici a nastrouhanou citronovou kůru a vaříme dalších 30 minut.

Uzené maso vyjmeme a porcujeme až těsně před podáváním, aby příliš nevychladlo. Z másla a mouky vytvoříme jíšku, zalijeme ji vývarem a ještě 15 minut provaříme. (Zhruba v tuto dobu dáme vařit knedlíčky). Na závěr dochutíme trochou soli, povidly a šťávou z citronu.

Na talíř klademe uvařené knedlíčky, mírně je přeléváme omáčkou a nahoru pokládáme plátky vařeného uzeného masa.

(zdroj: Slezská kuchařka)

Autor: Zuzana Urbánková

8.7.2014 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Souhrn fotbalového víkendu

FC Hlučín – FC Odra Petřkovice 2:1
9

MSFL: Hlučín - Petřkovice 2:1

Pro třináctiletého cyklistu letěl do Vávrovic vrtulník

U vážné nehody třináctiletého cyklisty zasahovali v sobotu 21. října záchranáři ve Vávrovicích.

Králem voleb v kraji je Ivo Vondrák. Nemám ambici být ministrem, řekl Deníku

/ROZHOVOR/ „Nemám ambici být ministrem. Ale v politice nikdy neříkej nikdy,“ konstatoval v povolebním rozhovoru pro Deník hejtman a nově i poslanec Ivo Vondrák (ANO).

Na Opavsku zvítězilo ANO

V opavském okrese se letošní volební účast vyšplhala na 60,11%. Výsledky jednotlivých stran prakticky kopírují ty celorepublikové.

II. LIGA: České Budějovice - Opava 2:1

/3 x VIDEO, FOTOGALERIE/ Přímý souboj o první místo nedopadl pro opavské fotbalisty dobře. Slezané na Střeleckém Ostrově prohráli s domácími Českými Budějovicemi. Hosté znovu doplatili na chyby v defenzivě.  

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení