Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Opavské Slezsko má výraznou gastronomickou tvář

V souvislosti s přípravami na třetí ročník soutěže restaurací Týden slezské kuchyně, která proběhne od 15. do 24. dubna, je dobré se zamyslet nad naší regionální kuchyní.

20.3.2016 1
SDÍLEJ:

Gastronomické centrum v Opavě nabízí zájemcům různé druhy kurzů a zážitkových večerů.Foto: Martin Kůs

„Slezsko, a tedy ani jeho gastronomii, nelze z historického hlediska vnímat jako celek. Dnes je Slezsko rozděleno na českou a polskou část. Až do poloviny 20. století se oblast nacházela na rozhraní tří kultur. Dominantní byla německá, dále pak polská a česká.

Kulinářsky ale není jednotná ani podstatně menší, nově vymezená turistická oblast opavské Slezsko. Odlišnosti ve stravování jsou dodnes patrné v původních částech rakouské, tedy cisarské a pruské neboli prajzské," vysvětlil zástupce vedoucího Ústavu lázeňství, gastronomie a turismu Slezské univerzity v Opavě Alexandr Burda.

Nejen slezskou kulturu, ale i kuchyni, významně ovlivnilo nahrazení německého obyvatelstva osídlenci. „Polská část Slezska je dnes silně ovlivněna příchodem obyvatel z polského vnitrozemí a z tak zvaných kresů, tedy předválečného polského území, to je dnešní Ukrajina a Bělorusko. Dokládají nám to pokrmy jako pirohy, žurek, baršč nebo bigos.

Česká část Slezska pak nese stopy moravské, české i německé kuchyně. Za tradiční pokrmy české části můžeme považovat například chlebovou polévku s názvem brotka nebo také chlebjanka či kobzole v munduru," pokračoval Alexandr Burda.

Protože na Těšínsku a k opavskému Slezsku příslušejícímu Hlučínsku k výměně obyvatel nedošlo, uchovaly si tyto oblasti v gastronomii své specifické postavení.

„K výrazným pokrmům patří například hlučínské koláče, bínenštych nebo černá mačka. Romantický název slezské nebe pak nese pokrm složený z bramborových knedlíčků s důlkem, tak zvané klusky. Dále k němu patří ovocná omáčka a pečené maso," poznamenal.

Koho by zajímalo, jak se stravovali lidé na venkově v 19. století, může sáhnout po knize Opavský venkov před 100 lety, o jejíž vydání se zapříčinila Místní akční skupina Opavsko. Čtenáři v ní najdou jednoduchý popis tehdejší gastronomie.

„I přesto ale můžeme hovořit o pestrém výčtu třeba polévek. Jejich názvy jako kapalková, voděnka, štírka nebo ludzena dávají jen matně tušit, z čeho byly vlastně připraveny. Stejně tak zůstává dnešním generacím mnohdy utajeno, jak připravit poplamyky, halečky, rapuncku nebo rychlou večeři s názvem mrtvý v truhle," doplnil Alexandr Burda.

S některými z těchto pokrmů se v rámci nabídky restaurací v Týdnu slezské kuchyně budou lidé moci setkat často. S jinými se zájemci mohou seznámit také na půdě Gastrocentra Slezské univerzity v Opavě, kde se zúčastňují kurzů a zážitkových večerů. Kromě ochutnávky historie by však týdenní gastronomická akce měla přinést i poznání toho, co vlastně region opavské Slezsko přináší dnes.

Velký důraz je kladen především na regionální suroviny, a tak organizátoři přinesou lidem možnost, aby ochutnali výrobky místních řezníků, pekařů, sýrařů, pražičů kávy a řady dalších.

Více o soutěži se můžete dozvědět na www.opavske-slezsko.cz.

Veronika Bernardová

Autor: Redakce

20.3.2016 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:
Petr Czudek.

KOOPERATIVA NBL: Praha – Opava 70:88

Babí léto v Ostravě, 18. říjen 2017. Ilustrační foto.
18

Babí léto v Ostravě. V kraji meteorologové naměřili víc než 22 stupňů

Starší muž před ženou v parku mával svým přirozením

Hodně vyděšená byla dvaačtyřicetiletá Opavanka po nedávném zážitku, který si odnesla z Městských sadů. Při procházce si totiž všimla staršího muže, jenž zrovna vyšel z křoví. Následovalo „představení“, o nějž vůbec nestála.

Kylešovice se dočkají nových hřišť, chodníků i osvětlení

Před lety prošlo změnou největší opavské sídliště Kateřinky, nyní se dostalo i na Kylešovice.

Představujeme prvňáky ZŠ Šrámkova a ZŠ Kylešovice

Deník přináší čtenářům nový seriál Naši prvňáci. Jeho prostřednictvím bude představovat tabla jednotlivých prvních tříd základních škol na Opavsku, a to až do pololetního vysvědčení. Rodiče a blízcí žáků najdou své prvňáčky každou středu v Opavském a Hlučínském Deníku a na našem webu.

Lékaři jdou do stávky. Většina jich ve středu své ordinace neotevře

Důvodem protestu praktických lékařů je vydávání elektronických receptů i nižší úhrady od pojišťoven.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení