Prostory interního pavilonu L ve Slezské nemocnici i jeho technické zázemí jsou už delší dobu na hranici přijatelnosti a možná už i za ní. Postavený byl v roce 1900 a je památkově chráněný. Na výstavbu nového pavilonu N proto čekají lékaři, zdravotníci i pacienti s interními chorobami už řadu let jako na smilování.

Konečně se dočkali toho, že zřizovatel nemocnice zařadil zahájení výstavby do rozpočtu kraje na letošní rok. Náklady na stavbu představují 205 milionů korun a investice do přístrojů a interiérového vybavení přijde na zhruba 80 milionů korun.

Vedení Slezské nemocnice usilovalo o vybudování nového pavilonu už delší dobu, ale veškeré snahy umíraly na nedostatek peněz dřív, než mohly být životaschopné. Situace se konečně změnila k lepšímu a záležitost dostává žádoucí obrat. Minulé pondělí si staveniště převzal dodavatel stavby, kterým je společnost Metrostav.

Stavební práce budou podle harmonogramu zahájené v dubnu s tím, že na základní kámen může být poklepáno už 4. dubna. Nový pavilon bude postavený v místech, kde nyní stojí buňky městské policie a bude propojen se současným interním pavilonem L, který projde rekonstrukcí. To znamená, že péče bude pacientům poskytovaná převážně ve dvou moderních pavilonech.

Zjednodušeně řečeno to bude pro zdravotníky a pacienty efekt podobný přesunu z trabantu do mercedesu. Pro nemocnici bude spojení pavilonů představovat úspory v energiích, v logistice zásobování a v dalších oblastech. Výstavba bude probíhat za plného provozu nemocnice.

.

Areál Slezské nemocnice míval už od svého vzniku jednu velkou prioritu. Jednotlivé pavilony se utápěly v zeleni, která v současnosti už postupně mizí. K poslednímu zásahu došlo před několika dny, kdy bylo v prostoru výstavby nového interního pavilonu a jeho okolí vykáceno celkem třináct rozložitých stromů. Pod pilami padly k zemi vzrostlé jedle, jasany, lípy, javory, douglasky, katalpy, dřezovec a také túje.

Za třináct pokácených stromů má Slezská nemocnice za povinnost vysadit v areálu do konce příštího roku čtyři vzrostlé listnáče. „Dřevo nemocnici k dispozici nezůstane. Odveze ho firma provádějící kácení," říká zástupce ředitele opavské nemocnice Jiří Hájek. foto: 3x Vladimír Meletzký

.

.