Chřipka měla letos velmi tuhý kořínek a stále se nemíní vzdát. Podle krajských hygieniků neklesl počet nemocných až natolik, aby stav epidemie odvolali. Podle okresů se nejvyšší nemocnost stále drží v opavském a karvinském okrese, ale kritická už není. Ve Slezské nemocnici panoval měsíc a půl dlouhý zákaz návštěv, který dneškem skončil. Takovou zprávu návštěvníci hospitalizovaných pacientů jistě uvítali. Nemocnici příliv „chřipkových“ pacientů sice zaskočil, ale zvládla to.

„Interna i plicní oddělení jsme měli doslova přeplněné a lehčeji nemocní byli propouštění do domácího ošetřování. Jejich uvolněná lůžka byla okamžitě zaplněna novými. Museli jsme využívat i lůžka na infekčním a neurologickém oddělení. Myslím, že jsme v současnosti chřipkovou epidemii už zvládli a teď bude jen lépe,“ optimisticky věří ředitel nemocnice Ladislav Václavec.

Pacienti s velmi těžkým průběhem bývali umístění na JIP

Letošní chřipkovou epidemii často provázely velmi těžké průběhy a rovněž úmrtí. „Ve většině případů umírali ti, kteří měli kromě chřipky ještě další závažnější zdravotní problémy, ale nebylo to pravidlem. Letošní epidemie měla rozhodně horší průběh, než pamatuji z minulosti,“ konstatuje primář interního oddělení Peter Gajdoš. Epidemie chřipky nastoupila tentokrát dříve, než bývalo v minulých letech a nejvíce nemocných bylo v republice od začátku roku do poloviny února. Právě v té době se naopak začala plnit Slezská nemocnice, která vyhlásila zákaz návštěv 9. února v ještě relativním klidu.

Epidemie nezasáhla pouze obyvatele spádové oblasti

Ničivě řádila i v řadách zdravotnického personálu. Nejničivěji dopadla na ortopedické oddělení, kterému hrozilo uzavření. Ve směnném provozu zůstali na nohou jen čtyři zdravotníci a v nouzi nejvyšší vypomohla nemocnici Slezská univerzita.

„Na dva týdny největší krize uvolnila zhruba šest studentek oboru Všeobecná sestra, které už vykonávaly praxi ve zdravotnických zařízeních. V nemocnici byly přiřazené ke kmenovým zaměstnancům,“ říká náměstkyně ředitele nemocnice Lenka Hanková.

Chřipkové problémy však procházely napříč celou nemocnicí. Pocítila je i chirurgie a interna, třebaže v menší míře než ortopedie. Oddělení si zdravé sestry vzájemně půjčovala, což pro vrchní sestry znamenalo aktuální úpravy rozvrhu služeb. „Některé sestry také onemocněly a zkraje se to snažily přecházet, aby chod nemocnice neohrozily. Nakonec stejně končívaly v pracovní neschopnosti. V současnosti jsme zřejmě už z nejhoršího venku. Situace se stabilizuje a zaměstnanci se nám postupně vracejí do práce,“ úlevně konstatuje Lenka Hanková.

Ilustrační foto.
Knihu si v Opavě můžete nově vypůjčit také v autobuse