V přízemí byla přebudovaná společenská místnost a vznikla zbrusu nová kuchyňka. Úpravy prvního patra umožnily vznik nového standardního pokoje a na druhém poschodí byly vybudované dva izolační pokoje, nově koupelny i toalety. Zaměstnanci „jipky“ uvítají dovybavení o klimatizaci, která jim zvýší komfort pracovního prostředí.

„Jsme rádi, že se prostředky na rekonstrukci dalšího pavilonu naší nemocnice podařilo najít. To nám umožnilo zajistit dětskému oddělení kvalitnější prostředí pro malé pacienty. Rekonstrukce proběhla v souladu s časovým harmonogramem smlouvy a dala vzniknout i tolik potřebným izolačním pokojům pro infekční děti," shrnuje ředitel Slezské nemocnice Karel Siebert význam provedené rekonstrukce. Práce finišují tak, aby byly do kolaudace v pátek 16. září hotové. Zvelebení dětského oddělení v pavilonu M však není jedinou současnou chloubou opavské nemocnice.

Prostory geriatrického a doléčovacího oddělení ozdobí vitráže, které díky Nadačnímu fondu herečky Zdeňky Žádníkové ozdobí schodiště napříč všemi třemi patry. „Fond jsme oslovili a vyšli nám vstříc. Příprava projektu trvala půl druhého roku s ohledem na zabezpečení chodu našeho oddělení. V rámci zdravotnického zařízení musela být dodržena všechna bezpečnostní opatření tak, jak má být a následná údržba musí být proveditelná v rámci hygienických předpisů,” míní vrchní sestra geriatrického a doléčovacího oddělení Monika Janáčová.

close Opravovaný pavilon. info Zdroj: se svolením Slezské nemocnice zoom_in Opravovaný pavilon.

Práce na vitrážích se ujme chrudimský výtvarník Libor Škrlík, který s nadací dlouhodobě spolupracuje Na kontě má už na třiadvacet výtvarných počinů v nemocničních areálech a pavilonech napříč Českou republikou. Jeho práce jsou k vidění například v nemocnicích v Havířově, Krnově, Pardubicích, Chrudimi a Náchodě. Počet vitráží v pavilonu opavské nemocnice si výtvarník určí sám. Jistí je už to, že se nechává inspirovat Opavou a její historickou i současnou tváří.

S jejich umístěním je počítáno v termínech 20. září až 2. října a 15. až 27. října. S materiály nemocnici pomáhala spolupráce se Slezským zemským muzeem. Zkrášlený prostor bude přístupný pacientům i jejich návštěvám. „Originální výzdoba mne skutečně moc těší. Vítám a plně podporuji každou iniciativu zaměstnanců, vedoucí ke zkrášlení nemocničního prostředí pro naše pacienty,” konstatuje ředitel nemocnice Karel Siebert.