V pondělí 25. ledna totiž začíná ojedinělá výstava, která mapuje historii bruslení a ledního hokeje v Opavě, s názvem „Město na bruslích“. Výstava, na které bude možné vidět unikátní předměty a materiály bruslařské a hokejové historie, bude otevřena pondělní vernisáží, která začíná v 17.00.

Návštěvníci výstavy budou mít možnost zhlédnout unikátní materiály ze sbírek několika muzejí i soukromých majitelů. „Při tvorbě výstavy jsme zjistili, že je k dispozici opravdu velmi málo historických artefaktů,“ říká jeden z tvůrců výstavy David Váhala ze Slezského zemského muzea.

„Podařilo se nám získat nějaké sbírkové předměty z Oddělení tělesné výchovy a sportu Národního muzea, kterému je věnovala hokejová legenda Vladimír Zábrodský,“ dodal Váhala. Ještě horší to bylo s exponáty, připomínajícími předválečnou bruslařskou éru, vždyť organizovaně se v Opavě bruslí už od roku 1868.

„Ačkoliv bruslení patřilo mezi významné společenské vyžití tehdejší společnosti, tak autentických předmětů se dochovalo velmi málo a na výstavě se objeví“, upřesnil Váhala.

Výstava sice nese podtitul „Opavský bruslařský spolek 1868 - 1945“, věnovat se ale bude i následné historii bruslení a hokeje v Opavě. Z archivu HC Slezan Opava se na výstavě objeví například unikátní kroniky, popisující úspěšné sezony opavského hokejového klubu v padesátých nebo sedmdesátých letech.

„Chtěli jsme ukázat, že bruslení a hokej má v Opavě velkou tradici, která přetrvává až do dnešní doby, a proto se na ní objeví i novější exponáty,“ poznamenal David Váhala.

Výstava v hlavní budově Slezského zemského muzea, tedy jen několik kroků od opavského zimního stadionu jakožto místa, kde se v Opavě už více než 140 let bruslí, potrvá až do 3. května, otevřeno je denně od 9 do 17 hodin.

Michal Berg