Téměř celá Česká republika se potýká s vláhovým deficitem v půdě, který příliš nesnížilo tání sněhu ani srážky v jarních měsících. Nízké nasycení půdy vlhkostí v hloubce pod jeden metr způsobuje pokles hladin podzemní vody.

Navenek se tento stav projevuje také usycháním stromů. Také Krnov sčítá nejen ztráty u nových výsadeb, ale s aktuálním vývojem počasí se prosychání začíná stále více projevovat u již vzrostlých stromů.

„U nových výsadeb jsme zatím zaevidovali kolem padesátky stromů, které uhynuly kvůli historickému nedostatku podzemní vody. V případě, že jsou už po záruce, a tedy v naší péči, tak je postupně odstraňujeme a nahradíme je novými na podzim. Stromy, jež jsou v záruce, zatím zůstávají na místě a jednáme s firmami o jejich reklamaci,“ uvedla Petra Mužíková z krnovského odboru životního prostředí.

RETRO OSTRAVA – ukázka z tvorby fotografa Borise Rennera.
Originální kalendář pomáhá postiženým dětem

Firmy, které se zabývají výsadbou zeleně, se snadno dostanou do bezvýchodné situace.

„V současném vedru je jedinou možností, jak udržet stromy při životě, zalévání. Když si zahrádkář nabere v řece pár konví vody, je to v pohodě a nikdo to neřeší,“ uvedl pracovník sadařské firmy, který si nepřál zveřejnit jméno.

"Když ale potřebujeme na větší zakázku čerpadlem naplnit cisternu, musíme na to mít povolení. A když jsou tak nízké průtoky jako dnes, vodoprávní úřad vám povolení k odběru povrchové vody nejspíš nedá. Takže pak nám zbývají už jen dvě možnosti. Nechat to uschnout a při reklamačním řízení na zakázce prodělat spoustu peněz, nebo risknout pokutu a nabrat si vodu z řeky nelegálně,“ dodal nejmenovaný sadař.

Atlet Pavel Maslák
Na Berlín! Čeští atleti cílí na evropské medaile, šanci mají spíše matadoři

Současné sucho působí problémy samozřejmě také na Opavsku.

„V posledních letech se v Opavě vysadil velký počet nových stromů, které vyžadují větší intenzitu následné údržby, včetně zálivky. Pracovníci Zahradnictví Technických služeb Opava vyjíždějí každý den s kropicím vozem a zalévají jak tyto dřeviny, tak keřové skupiny, rostliny náročnější na vláhu, jako rododendrony, hortenzie i květinové výsadby,“ vysvětluje provozně-technický náměstek Technických služeb Opava Martin Girášek s tím, že v těchto extrémních dnech prodlužují pracovní směny a zalévají i o víkendu.

„I přesto se samozřejmě může stát, že některá rostlina toto extrémní klima s vysokými teplotami a úpalem, suchým vzduchem a nedostatkem půdní vlhkosti nezvládne,“ uzavřel Girášek.

Slavia Praha-SFC Opava
Druhý poločas nebyl ze strany Opavy špatný

K usychání stromků a případné reklamaci se vyjádřil také vedoucí ovocné školky Školního statku v Opavě Jan Weiss.

„Pokud stromeček na jaře vyraší a roste, není důvod na reklamaci. Pozdější usychání v průběhu roku může mít mnoho příčit které už nejsou ale důvodem pro reklamaci,“ uvedl Jan Weiss.

„Další téma je, jak správně zalévat v takových vedrech, abychom vysazené rostliny nepoškodili a voda vsákla až ke kořenům. Často vidím jak někteří zahrádkáři kropí celou rostlinu přes listy i plody a myslí si že je to pro rostlinu to nejlepší. Opak je pravdou. Je to to nejhorší, co rostlinám můžeme udělat,“ zdůraznil.

Ilustrační foto.
Šli se koupat do řeky, mezitím jim vykradli auto
Ilustrační foto.
Opavsko: hygienici kontrolují tábory, padat budou i pokuty