Spropitné je obvykle nějaká menší částka, kterou zákazník nechává navíc k ceně služby jako výraz jeho spokojenosti. Nepsaným pravidlem je, že se dýško dává ve výši deseti procent z placené ceny. Ovšem není to povinnost zákazníka, a pokud s poskytnutou službou není spokojen, může si nechat vysázet drobné nazpět do poslední koruny.

Obsluhující z koktejl baru Koruna Tereza M. ze zkušeností tvrdí, že lidé, kteří na to nevypadají, spropitné nechávají vyšší než lidé, kteří se tváří, že jsou za vodou. Zákazníci většinou zaokrouhlují placenou částku nahoru a řádově se částky tipů pohybují kolem pěti korun.

„Je to různé, čím vyšší útrata, tím větší spropitné nám nechají. Ale většinou těch sedm až deset procent z výšky účtu," dodává Tereza.

Nepsané pravidlo číšníků nám prozradila číšnice z Humphrey´s baru Petra B. „Stoly, kde sedí samí muži, obsluhují dívky a naopak. Při placení zvláště v pozdějších hodinách a v opilejším stavu zákazníků se to na výši spropitného znatelně projeví," říká s úsměvem.

Kadeřnice Martina P. zase říká, že dnes zákaznice příliš velké tringelty nenechávají a většinou vlastně vůbec žádné. „Lidé mají málo peněz, šetří a nechávají si vracet i drobné. Dřív to bylo podstatně lepší, dnes dostaneme dýško spíš jen výjimečně," dodává blonďatá kadeřnice.

Podle všech, kteří jsou zaměstnaní ve službách, výšky a četnost nechávání spropitných oproti létům minulým, razantně klesly. Lidé více šetří, a pokud nemusí, nenechají zbytečně peníze.

Nechávají Opavané tringelty?

„V restauracích se většinou snažím dávat tak těch deset procent," říká třiadvacetiletá studentka Eliška T. ze Suchých Lazců. „Myslím, že pokud servis obsluhy je dobrý, tak si nějakou extra odměnu zaslouží a dát dýško se prostě sluší," dodává.

Výška spropitného závisí na kvalitě a rychlosti obsluhy a také na tom, jak obsluhující umí se zákazníkem jednat a jak moc je ochotný. „Já nechával těch deset procent v průměru, ale doma v Turecku se většinou dává v restauracích tringelt vyšší," říká Kemal Tuter z Turecka, který rok studoval v Opavě.

Podobnou zkušenost má i Šimon S., který obsluhuje v baru v Praze. „Dýška ve velkoměstě jsou rozhodně větší, navíc velmi štědří jsou hlavně cizinci," dodává.

Barbora Němcová