„Začátek výstavby okružní křižovatky Krnovská Vančurova se odkládá na neurčito," zněla informace z opavského magistrátu.

Další zpráva už byla uklidňující. Podle informace primátorova náměstka Josefa Stiborského (KDU-ČSL) došlo k nepředvídaným nejasnostem v souvislosti s nepovolenou skládkou a kácením stromů v místě budoucího rondelu. Zhotovitel neměl jasno ohledně finančního vyrovnání a všechny problémy budou řešeny na společné schůzce, která je svolána na dnešek, a to přímo na místo, kde se má stavět.

„Po ní už bude vyjasněn konkrétnější termín zahájení stavby," dodává Josef Stiborský.

Test trpělivosti

Plánovaná výstavba kruhové křižovatky Krnovská Vančurova měla být původně zahájena dnes první etapou. Termín sice již neplatí, ale přesné datum, už snad bez nepříjemných překvapení, bude brzy zřejmé.

Pro řidiče to znamená obrnit se během stavby trpělivostí, ohleduplností a respektovat přechodné dopravní značení. Jejich utrpení zhruba po půlroce skončí.

Po dokončení stavby by se měla dopravní situace v této lokalitě výrazně zlepšit.

Demolice

Součástí stavby je demolice objektu bývalé mlékárny a přeložky dotčených inženýrských sítí. S celkovým dokončením je stále počítáno v březnu příštího roku.

Výstavba vyjde na zhruba 20 milionů korun a o náklady se podělí stát, statutární město Opava a společnost Benzina. Městský rozpočet vyjde stavba na necelé tři miliony korun.

K TÉMATUO záměru na vybudování okružní křižovatky ulic Vančurovy a Krnovské se ve městě hovoří už zhruba patnáct let. Na začátku vznikla její studie, a od té doby panovalo ticho. V září 2012 byla znovu zahájena jednání města Opavy s Ředitelstvím silnic a dálnic o kofinancování stavby společně s dalšími zainteresovanými stranami.

„Vzhledem k finanční situaci města, investorů i Ředitelství silnic a dálnic je to nejrychlejší cesta k vybudování tohoto kruhovému objezdu," uvedl tehdejší náměstek primátora Daniel Žídek (ČSSD) priority v hledání peněz.

V listopadu 2014 zkomplikovaly situaci požadavky společnosti ČEZ Distribuce. Pro Ředitelství silnic a dálnic nebyly akceptovatelné a vyžádaly si nová jednání. Letos v červnu zahájilo Ředitelství silnic a dálnic výběrové řízení na zhotovitele stavby.

Příprava na výstavbu výrazně pokročila a konkrétní termín zahájení prací byl stanoven na říjen. Vybudování kruhového objezdu je první fází konečné vize, zahrnující propojení této lokality s Žižkovou ulicí, tedy se sportovišti a s víceúčelovou halou v Městských sadech.