Volby nanečisto očima studentů. Již několik let je organizuje společnosti Člověk v tísni v rámci projektu Jeden svět na školách. Na Opavsku se do nich zapojily čtyři školy.

Na opavské Obchodní akademii a Střední odborné škole logistické koordinuje Studentské volby učitel Jaroslav Rotrekl.

„Voleb se účastníme už od samého začátku v roce 2010. Nebudeme to vynechávat ani do budoucna. U studentů vždy vyhrávaly strany, které jsou okrajovější. Většinou to byli Piráti, až v roce 2013 ve volbách do poslanecké sněmovny to bylo půl napůl s ANO,“ uvedl Jaroslav Rotrekl. Voleb na „obchodce“ se zúčastnily více než tři stovky studentů. Mezi nimi i Samuel Boček z Bolatic ze 3. ročníku.

Debata v rámci projektu Deník-bus s volebními lídry za Moravskoslezský kraj.
Deník-bus plný vášní. K Zaorálkovi nemám úctu, ČSSD pohrdám, řekl Volný z SPD

„Účastnil jsem se poprvé. Pomáhal jsem s přípravou učebny a sčítáním hlasů. V politice se neangažuji, ještě nemůžu v klasických volbách volit. Při studentských volbách jsem vybíral stranu podle lidí, jejichž názory za něco stojí,“ uvedl Samuel Boček s tím, že doma se o politice moc nebaví. Jeho spolužák Jakub Novák z Bolatic naopak o politice často mluví s přáteli i s šéfem v práci.

„Do studentských voleb se zapojuji od doby, co jsem tady. Měl jsem jasno, koho zvolím. Ostatní strany pro mě nebyly významné,“ uvedl Jakub Novák. O své volbě neměl jasno čtvrťák Ondřej Lampa ze Štěpánkovic, kterého letos poprvé čekají první skutečné volby.

„Je mi osmnáct, takže letos půjdu poprvé ke klasickým volbám. Není tam podle mne žádná ambiciózní strana, kterou bych volil. Musím to ještě zvážit. O politice s bavím hlavně s přítelkyní a občas s taťkou. Snažím se udělat si vlastní názor, vyhledávám si informace,“ doplnil Ondřej Lampa.

NA VÍTKOVSKU VOLBY VYHRÁLO ANO

Volby proběhly i na Základní škole a Gymnáziu ve Vítkově. „Volby pořádáme od začátku. V těchto volbách u nás zvítězilo suverénně ANO s více než 25 procenty, druzí Piráti obrželi 11 procent a Sportovci skončili na třetím místě s 8 procenty,“ uvedl Miroslav Bučánek, který Studentské volby koordinuje na Základní škole a Gymnáziu ve Vítkově.

13. ročník akce Tattoo Session Silesia v kostele sv. Václava v Opavě.
Opava ve víru tetování aneb Jak vzniká kérka? Nahlédněte přímo pod ruce tatérů!

Volby nanečisto si vyzkoušeli také studenti Mendelova gymnázia v Opavě. Na plné čáře zde zvítězila Česká pirátská strana, která získala 42,8 procent hlasů. Na druhém místě skončila TOP 09 s 15,2 procenty a třetí Strana zelených, která obdržela 10 procent hlasů.

BODOVAL OKAMURA I KOMUNISTÉ

Na Masarykově střední škole zemědělské a Vyšší odborné škole Opava volili jak studenti středního odborného učiliště, tak i střední odborné školy. V případě učňů skončilo na první místě ANO 2011, druhá byla Komunistická strana Čech a Moravy a pomyslný bronz si odnesli Sportovci. U maturantů pak zvítězila Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamura (SPD), následovali Piráti a ANO 2011.

Na celostátní úrovni mezi středoškolskými studenty zvítězila Česká pirátská strana (24,52 procent), za ní následovalo hnutí ANO 2011 (11,88 procent). „Na třetím místě se jen s malým rozdílem umístila TOP 09 (11,75 procent), na čtvrtém místě (7,76 procent) hlasů Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamura (SPD), na pátém místě Strana zelených (6,33 procent),“ uvedla mediální koordinátorka Jednoho světa na školách Táňa Abrhámová.

Trenérka Martina Růžičková.
Martina Růžičková: Pokud to se Charmikem vyjde, přijedu si do Slezska zatancovat