Tradice v obcích

„Slavíme jej každý rok v půlce listopadu již od vysvěcení kostela v roce 1906,“ řekl starosta. Jak zmínil, jedná se o mši svatou, po které se lidé odeberou do svých domovů, kde společně s pozvanou rodinou zasednou ke slavnostnímu krmášovému obědu.

Odpoledne přicházejí na řadu krmášové koláče. „U této tradice vlastně zanikla jen krmášová zábava, která u nás v obci probíhala dlouhá léta. Byla dokonce snaha o její znovuzavedení, ale nějak se to neujalo, uvidíme, možná se k tomu zase jednou vrátíme,“ podotkl.

Další velkou slávou je v obci takzvaný Sudický odpust. Ten se koná vždy v červnu u příležitost svátku patrona tamního kostela sv. Jana Křtitele. „Od roku 1996 slavíme po mši svaté odpust v Sudicích na náměstí, kde probíhají různá vystoupení. Nechybí atrakce nejen pro děti, ale také pro dospělé a samozřejmě ohňostroj,“ popisuje.

Dalšími dlouhodobějšími tradicemi jsou podle starosty sportovní slavnost TJ Sokola Sudice nebo stavění a kácení máje spojené s rejem čarodějnic. „Dobrovolní hasiči zase každoročně chystají soutěž v požárním sportu. Myslivecké sdružení každoročně pořádá hony v okolí naší obce, kterých se naši občané účastní jako honci,“ podotkl.

Na střelnici v Sudicích se dvakrát do roka, jak uvedl starosta, pořádají střelecké soutěže. Jarní nese název O pohár starosty obce, druhá- Memoriál Reného Vitáska se koná vždy na podzim. Každým rokem pořádá obec samozřejmě i vítání občánků či posezení se seniory. Na konci roku se pak mezi sebou v kopané utkávají ženatí a svobodní.

„V posledním roce se našim občanům podařilo zavést nové tradice a doufáme, že se nám je podaří udržet,“ uvedl starosta. První z nich je zpívání u vánočního stromu. To se koná den před Štědrým dnem.

„Před Silvestrem se nám podařilo i díky počasí pořádat večerní bruslení na přírodním ledě na kluzišti s hudbou. Doufejme, že i o letošních vánočních prázdninách bude mrznout a akci se podaří zopakovat,“ podotkl. Mezi další nové tradice, které by se mohly v obci uchytit, pak podle starosty patří i Vítání jara a pálení Moreny či Sudická lávka.

Druhou zmíněnou letos pořádali prvně. „Jednalo se o přejezd lávky dlouhé třicet devět metrů a široké dvacet centimetrů přes přírodní vodní hladinu, a to ve dvou disciplínách, na jízdním kole a pak s károu a živým nákladem. Na tuto akci se přišly podívat snad tři stovky občanů a nejen ze Sudic,“ řekl Petr Halfar a dodal: „Myslím si, že na velikost naší obce je zájem lidí obdivuhodný a já jsem rád za to, že se naši lidé v Sudicích umí bavit.“