Aby všechno bylo perfektní a nedocházelo ke zbytečným komplikacím souvisejících s nedodržením některého z předpisů, je zapotřebí dlouhodobá intenzivní příprava. „Je důležité, aby se tomu člověk věnoval stabilně. Když někdo postupně přichází k tomu, aby splňoval zákony, není s hygienou problém,“ uvedl organizátor jednoho z táborů na Opavsku. Tábor je nutné podle jeho slov připravovat po celý rok a lidé, kteří ho vedou, musí mít odpovídající zkušenosti a vzdělání. „Nedochází pak k tomu, že se objeví na táboře pedofil, nebo že někdo nechá dítě v lese,“ míní organizátor, který si nepřál uvést jméno.

Jak popisuje, děti musí mít zázemí, které vytváří osobní hygienu. „Každý stanový tábor by měl správně nakupovat obrovské množství pitné vody, a to oni většinou nedělají,“ podotkl. Zmínil také, že hygienické kontroly chodí pravidelně. „Údajně až dvě třetiny táborů jsou načerno. Organizace jsou přitom povinny hygieně nahlásit, kde tábor bude, s kterým lékařem má podepsanou smlouvu, odkud má zásobování a spoustu dalších věcí,“ dodal.

To, že na Opavsku je o tábory velký zájem, potvrdil organizátor táboru ve Vítkově-Zálužné Zdeněk Kokeš. Problémy s dodržováním hygienických předpisů prý zde nemají. „Děláme tábory už léta a problémy nemáme. Letos jsme už také kontrolu měli a vše bylo v pořádku,“ uvedl Kokeš. Obrovský zájem o tábory na Opavsku potvrdil rovněž vedoucí skupiny Vesmír Bolatice Pavel Koch. Dodržování hygienických kritérií je podle jeho slov čím dál těžší. „Letos jsme kontrolu neměli. Vědí, že nemáme problémy,“ uvedl Koch.

Vedoucí odboru hygieny dětí a dorostu při Krajské hygienické stanici Moravskoslezského kraje se sídlem v Ostravě Eva Geryková řekla, že jsou s tábory na Opavsku velice spokojeni. „Jsou to lidé se zkušenostmi. Jsme velice potěšeni, že to tak chodí,“ uvedla. Prozradila také, že letos nebyla táborům na Opavsku prozatím udělena ani jedna pokuta. Na každém táboře se kontroluje zajištění osobní hygieny, zásobování vodou, stravovací úsek, lékárnička, zajištění lékařské péče a další. Jak Geryková zmínila, nejvíce prohřešků se pak najde ve stravovacím úseku. „Ne vždy jsou osoby v kuchyni natolik zdatné a informované. Nesmí se skladovat žádné zbytky jídla, zamražené chlazené maso, expirující potraviny a podobně,“ vyjmenovala některé z možných prohřešků Geryková.