Češi si zodpovědně ušili a nasadili roušky ještě dřív, než jim to nařídila vláda. Zamlžené brýle a zapařená pokožka na obličeji ale brzy omrzí.

"Už nás roušky prostě štvou a tak si rádi přečteme a sdílíme argumenty, že nemají smysl. Světová zdravotnická organizace říká, že roušky mají nosit jen nakažení lidé. Je to pro mě naprosto nepochopitelné. Víme přece, že velká část šiřitelů koronaviru nemá příznaky a neví, že jsou nakažení. Řada vědeckých studií prokazuje, že roušky fungují," argumentuje starosta Krnova Tomáš Hradil a svá tvrzení doložil odkazem na studie o prospěšnosti roušek.

Jánské Koupele.
PODÍVEJTE SE: Janské Koupele? Vyzařuji také velkým pozitivem

Upozornil také na iniciativu Petra Ludwiga, který svým videem zbláznil Českou republiku do dobrovolného nošení roušek dávno před tím, než to vláda nařídila jako povinnost. "Zachránil tak řadu lidských životů a české ekonomice ušetří miliardy. Anglická verze jeho videa teď běží jako lavina celým světem. Vysílá jej CNN a další významná média. Zavedení roušek zvažují další země," připomenul starosta Krnova příběh vzniku českých roušek, který se může stát inspirací pro celý svět.

"Roušky mají své mouchy. Jsou velmi nepraktické pro celodenní nošení, způsobují tím problémy ve firmách. Taky se setkáváme s extrémem, kdy se lidé zbytečně obořují na osamělé běžce nebo rodinky na lesní stezce bez roušky. Přesto pojďme vydržet a být poctiví," vyzval starosta Krnova veřejnost, aby nepolevila v nošení roušek.

Peníze. Ilustrační snímek.
Bruntálští radní doporučují odložit splatnost o tři měsíce

Stejné poselství zveřejnil epidemiolog Roman Prymula, který nesouhlasí s vyjádřením Světové zdravotnické organizace (WHO), že nošení roušek nemá smysl.

Starosta Krnova svou výzvu doplnil fotografií své manželky a dcerky v rouškách. Napsal k ní: "U nás doma držíme lajnu, co vy?"

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník