Společně tito dva aktivní senioři podnikli nepočítatelně dobrodružných cest, 40 let spolu například vyráželi lyžovat do Alp, jeden cestovatelský cíl jim však na seznamu čekal delší dobu.

A protože není čas ztrácet čas, rozhodli se snění proměnit ve skutečnost a vyrazili na dlouhou výpravu po Transsibiřské magistrále. „Předloni jsme se rozhoupali a začali cestu domlouvat. Abychom to měli bez problémů, využili jsme nabídky cestovní agentury z Hranic, jenž se právě na Rusko zaměřuje.

Ilustrační foto.
Řídil pod vlivem alkoholu a drog

Hned v Praze nás čekala delegátka a vyrazili jsme do Moskvy,“ popsal začátek jejich cestování Jiří Kubánek.

Na trase měli několik delších zastávek. „Po Moskvě jsme se zdrželi v Jekatěrinburgu, dalším městem byl Irkutsk, Ulan-Ude, pak Chabarovsk,“ upřesnil s tím, že konečná stanice byla Vladivostok. V těchto městech si udělali dva dny pauzu, prohlédli si památky a především památníky našich padlých vojáků. „Jejich okolí bylo vždy moc pěkně upravené, nápisy byly i v češtině,“ prozradil překvapeně Jiří Kubánek.

Pavel Švaniga z Břidličné vylovil o víkendu z nádrže Slezská Harta rekordní štiku, která vážila 14 kilogramů a měřila 120 centimetrů. Je mu 73 let.  Na kapitální štiku čekal celý život.
Harta vydala obří štiku: o takové trofeji rybář snil celý život

Zážitků mají hodně, nejvíce se mu ale líbilo v Chabarovsku. „Je to krásné a čisté město, byli jsme překvapeni. V ostatních menších obcích byla vidět chudoba, nicméně lidi tam jsou i tak moc spokojeni a dobrosrdeční,“ zamyslel se.

Projeli několik časových pásem a podle vlaku si mohli seřizovat hodinky. „Nikdo mi to nevěří, ale je to tak, vlak přijížděl a odjížděl na minutu přesně, celých 9288 kilometrů,“ uzavřel s údivem nadšený cestovatel Jiří Kubánek.

Zásah proti demonstrantům v srpnu 1969
Viděl jsem, jak mu z hlavy teče krev. V srpnu 1969 stříleli Češi Čechy
Výrobna pevné lékové formy společnosti Teva v Opavě–Komárově.
Otrava jídlem v Tevě? Závěry budou známy pravděpodobně až v příštím týdnu
Ilustrační foto.
Opavanům vadí nepořádek na frekventovaných místech města