Po dobu čtrnácti dnů zvonili koledníci na obyvatele domů i bytů, zazpívali jim, předali drobné dárečky a s vybranými penězi v pokladničkách putovali zimou dál. Po ukončení Tříkrálové sbírky nastoupili dobrovolníci, kteří shromážděné kasičky rozpečeťovali a počítali jejich obsah.

Sečteno a podtrženo – jen v samotné Opavě se letos vybralo 794 275 korun což je o 43 000 korun více než vloni, kdy vybraná částka v Opavě poprvé překročila rekordní hranici tři čtvrtě milionu korun.

„Jménem Charity Opava bych chtěl z celého srdce poděkovat všem, kteří se na Tříkrálové sbírce podíleli a také všem dárcům, kteří letos opět přispěli na dobrou věc,“ posílá jim svůj dík ředitel Charity Opava Jan Hanuš. Celkový výtěžek Charity Opava pro letošní rok pak činí 2 326 492 korun.

Daniel Václavík  začal podpisy pro petici sbírat na přelomu loňského srpna a září.
Opavan brojí proti cirkusům se zvířaty. Sesbíral už stovky podpisů

Podtitul letošní Tříkrálové sbírky zněl Opava sobě. Vybrané peníze budou opět sloužit nemocným seniorům a pacientům v terminálním stádiu, kterým charitní ošetřovatelská a pečovatelská služba spolu mobilním hospicem pomáhají v domácím prostředí. Zlepší též situaci zaměstnancům, znevýhodněným svým hendikepem, lidem s mentálním a duševním onemocněním i osobám s mentálním a zrakovým postižením.

„Za peníze ze sbírky si můžeme dovolit pořídit přístroje a financovat projekty, na které bychom jinak v běžném rozpočtu nenašli zdroje. Jsou to potřebné peníze navíc, které nám umožní dál zlepšovat a zkvalitňovat služby našim klientům až nad standardní úroveň,“ dodává Jan Hanuš.

Slezské divadlo v Opavě. Ilustrační foto.
Sezona je pokrytá, divadelní klub na opravu stále čeká

Velkorysí byli i obyvatelé Hlučínska

Celkem 311 skupinek se letos zapojilo do Tříkrálové sbírky, kterou pořádala Charita Hlučín. Přes tisíc koledníků vybralo v městech a obcích na Hlučínsku dohromady 2 330 509 korun, což je rekordní suma.

„Děkuji místním občanům, že koledníky s otevřenou náručí přijali a přispěli na dobrou věc. Hlučínsko opět patří k nejštědřejším regionům v rámci celé České republiky,“ pochvaluje si ředitel Charity Hlučín Pavel Sobol.

Z celkového výtěžku zůstane podle stanoveného klíče na Hlučínsku 65 procent vykoledované částky, což představuje 1 514 831 korun.

Ty chce hlučínská charita použít na zajištění péče o umírající, nemocné a znevýhodněné lidi. Část peněz půjde i na opravy v domě pro seniory a i na rekonstrukci charitního domu v Hlučíně.

Jiří Tamme
VIDEO: Zpověď řidiče basketbalistů Jiřího Tammeho
Leonora Rueda
Opavu navštívila mexická velvyslankyně