V letošním roce probíhá již 23. ročník Týdne knihoven, a sice od pondělí 30. září do neděle 6. října. Tuto celostátní akci vyhlašuje pravidelně Svaz knihovníků a informačních pracovníků. V rámci tohoto projektu si knihovny v našem okrese připravily pro zájemce výstavy a přednášky pro veřejnost, akce pro děti a mládež, burzy knih.

Anebo vyhlašují amnestii na upomínky, jako je tomu například ve Vítkově. V tomto týdnu mohou čtenáři vrátit zpět do knihovny dokumenty, které již mají delší dobu půjčeny, a poplatek za upomínku jim bude prominut.

Ilustrační foto.
Šest střídání a oslava vítězství? Fotbalový svaz řeší chování sudích v Krnově

„Amnestii na upomínky u dlouhodobých výpůjček uskutečňujeme pravidelně v rámci Týdne knihoven a zkušenosti jsou více než dobré,“ sdělila vítkovská knihovnice Ivana Prokšová s tím, že cílem je dostat zpět doposud nenavrácené knihy, což se daří. Zítra, tj. ve čtvrtek 3. října, se v Městské knihovně Vítkov navíc od 16 hodin uskuteční beseda se stylistkou a vizážistkou Danou Beranovou, jejíž součástí budou praktické ukázky a poradenství v oblasti líčení. „Ještě nás čeká přednáška cestovatele Petra Nazarova o jeho putování po Banátu, ta proběhne v úterý 8. října,“ dodala závěrem Ivana Prokšová.

V Hlučíně bude do pátku probíhat bezplatná burza knih, na chodbu před knihovnou si zájemci mohou přijít vybrat z knih dárců vždy od 7 do 18 hodin. Dále v Týdnu knihoven nabízí již tradičně akci pro nové zájemce o členství v knihovně.

Ilustrační foto.
Balda do Opavy nejde, začíná se blýskat na lepší časy?

„Noví dospělí i dětští čtenáři se mohou registrovat do knihovny na jeden rok zdarma,“ sdělila tisková mluvčí Hlučína Kristina Neničková s tím, že i zde se tento týden promíjí pokuty za nedochvilnost. Rovněž jsou pro posluchače připraveny dvě cestopisné přednášky. „V pondělí 7. října od 16.30 hodin proběhne expediční putování přes dvě pouště východního Íránu Jiřího Sladkého,“ informovala Neničková.

V Opavě se zaměřují nejen na podporu čtenářství, pro děti připravili setkání se spisovateli, přednášky pro veřejnost, komentovanou výstavu. Na zájemce čeká také prohlídka budovy knihovny, jež je národní kulturní památkou, a ve spolupráci s Dopravním podnikem Opava připraví už dnes, tj. ve středu 2. října, od 13 do 17 hodin knihovnický autobus, jenž zaparkuje na opavském Horním náměstí.

Vizualizace yogapointů.
Yogapointy v Moravskoslezském kraji nebudou sloužit jen milovníkům jógy

Vměstnat všechny aktivity do jednoho týdne je nemožné, proto je na celý měsíc říjen připravena bohatá nabídka pořadů, přednášek i výstav. Bližší informace o probíhajících akcích naleznete na webu Knihovny Petra Bezruče v Opavě www.kpbo.cz.