„Původně se jednalo o produkt bakalářské práce studenta Ústavu lázeňství, gastronomie a turismu, kterou jsem vedl. Hlavním cílem bylo upozornit na regionální speciality a potravinářské výrobky místních výrobců, především menších živnostníků a firem," řekl zástupce vedoucího Ústavu lázeňství, gastronomie a turismu Slezské univerzity v Opavě Alexandr Burda.

Neznalost tradičních jídel slezské kuchyně se projevila také v jednom z průzkumů. „Před třemi lety jsme realizovali výzkum, který odhalil fatální neznalost Opavanů v oblasti místních výrobků. Pouze dvě procenta z dotazovaných dokázali uvést více než pět regionálních výrobků a pouze šest procent uvedlo takové speciality, které by uměli nabídnout návštěvníkům našeho kraje.

V nabídce restaurací však tyto pokrmy, snad jen s výjimkou slezské česnekačky, neexistovaly," vysvětlil.

S odstupem tří let se povědomí občanů o místní gastronomii podstatně zlepšilo. „Můžeme konstatovat, že je vyšší. Již loňský výzkum ukázal, že minimálně patnáct procent dotazovaných už bylo schopno určit jako regionální pokrm třeba Slezské nebe, Slezskou kachnu, kluski, cibulové zelí, černou mačku nebo brotku.

Další z průzkumů budou studenti realizovat opět příští rok a očekáváme, že tentokráte správně odpoví už každý pátý Opavan. Naše úsilí se tedy pomalu zhodnocuje a jsme přesvědčeni, že výrazná gastronomická tvář našeho regionu přiláká i turisty," pokračoval Alexandr Burda.

V letošním roce přijalo účast v soutěži Týden slezské kuchyně celkem třiadvacet restaurací.

„O jejich oslovení a seznámení s pravidly soutěže se postaral destinační management opavského Slezska, který letos po Slezské univerzitě přebírá nad akcí záštitu. Do soutěže přináší nové prvky, jako například fotografickou soutěž. Zároveň bych rád ocenil všechny restauratéry, kteří pochopili, že zapojením do soutěže pomáhají svému městu.

Za jejich energii, nadšení i poctivou přípravu jim za tým organizátorů děkuji," doplnil Alexandr Burda a dodal, že zároveň si mohou zájemci o celé akci podrobněji přečíst na webových stránkách Opavského Slezska.

Ve dnech 15. a 16. dubna pak Gastrocentrum Slezské univerzity nabízí také zážitkové gastronomické večery. „S aktuální nabídkou se zájemci nejlépe seznámí prostřednictvím našeho facebooku nebo internetových stránek Slezské univerzity. Kromě zážitkového menu přinese večer i zábavu a ponaučení o našem kraji," uzavřel.

Veronika Bernardová