Posunutí splatnosti poplatku za odpad do konce srpna, letošní osvobození od poplatku za pobyt, parkovné v době nouzového stavu zdarma nebo více peněz do sociálních služeb na nákup ochranných pomůcek. To jsou některé z bodů, které ve svém prohlášení navrhl místní opoziční klub ODS opavskému magistrátu.

Ilustrační foto.
Slezská nemocnice má zatím zásoby krve až na pět týdnů, dárci nadále přicházejí

„V souvislosti s vyhlášením nouzového stavu v České republice si dovolujeme navrhnout několik opatření a návrhů, které by vedly ke zlepšení situace ve městě a ekonomické pomoci obyvatelům našeho města,“ shodují se místopředsedové opavské ODS Marek Veselý a Jiří Ryba. Podněty zveřejnila strana také na svém facebookovém profilu, kde jsou volně k přečtení.

Tento týden se sešli opavští radní. A projednávali právě i různá opatření, která by měla zabránit negativnímu ekonomickému dopadu kvůli koronaviru na obyvatele slezské metropole. Zatím je jisté, že se Opavanům uleví v souvislosti s placením poplatků.

„Víme, že je teď řada Opavanů ve finanční tísni, proto radní schválili, že se doba splatnosti poplatků posune o půl roku. A to bez jakýchkoli sankcí,“ upřesnil primátor Tomáš Navrátil. Za psa měli lidé zaplatit do konce března, nyní mají čas do konce září. Odpad se tradičně platí nejpozději posledního května, teď se termín posunul na konec listopadu. „Radní mysleli i na poskytovatele ubytování. I tady došlo k posunu termínu, poplatek z pobytu za první, případně druhý kvartál letošního roku je možné zaplatit do 15. října,“ přibližuje opavská mluvčí Lada Dobrovolná.

Svíčkárna v Bolaticích.
Výroba svíčky je pořádná alchymie, říkají manželé Brewczyńští z Bolatic

Co se třeba pomoci podnikatelům týká, tímto se bude rada zabývat na některém ze svých dalších setkání, zatím není jisté, zda to bude hned na tom příštím 22. dubna. „Projednávat se bude například odpuštění respektive slevy z nájmů nebytových prostor, pro různé obchůdky a jiné provozovny v majetku města. Žádosti, které na magistrát chodí, budeme řešit postupně,“ dodává Lada Dobrovolná.