Podle slov odborného pedagoga ústavu Alexandra Burdy tak vzniklo gastronomické pracoviště, které patří k nejmodernějším v Opavě. Jen pro zajímavost: technologie plně vybavené kuchyně si vyžádala náklady ve výši 2,5 milionu korun, pracoviště barmanů a baristů, tedy mistrů v přípravě kávy, stála okolo 750 tisíc korun, dalších 250 tisíc korun stálo vybavení jídelny.

„Tato investice je bezesporu vysoce náročná, ale je to investice do vzdělání, a ta se bude vracet v podobě našich absolventů a absolventů kurzů,“ říká pedagog. Vznikla jednak ucelená výrobní část, tedy kuchyně a výrobna, a jednak odbytová část, tedy jídelna, rautová místnost a bar.

„Určitě je to velký odrazový můstek do dalších let, protože gastronomické centrum hodláme využívat opravdu naplno. Kromě vlastní výuky chceme nabídnout studentům i veřejnosti kurzy k jejich dalšímu vzdělávání a zvyšování odborné kvalifikace,“ doplnil Burda.