Po zasedání Krizového štábu Moravskoslezského kraje sdělil, že v kraji je nyní oficiálně registrováno 19 821 uprchlíků, kteří obdrželi vízum strpění. Podle Ivo Vondráka je pokles znatelný, v průměru je denně 104 uprchlíků, z nichž zhruba polovina žádá o ubytování.

„A to je docela problém. Nevíme, kde ten zbytek je. Nyní probíhá pilotní projekt v Havířově, kde je asi třináct set registrovaných, a chceme zjistit, kolik z nich v tom Havířově skutečně je. Bez toho nevíme, jak řešit naddimenzování školství a zdravotnictví,“ tvrdí Ivo Vondrák.

Setkání s hejtmanem moravskoslezského kraje, akce Deníku, kterou uspořádal 20. dubna 2022 v Multifunkční aule Gong v Dolních Vítkovicích. Ivo Vondrák hejtman Moravskoslezského kraje.
Hejtman Vondrák chce na proměnu Moravskoslezského kraje získat 100 miliard

Prostřednictvím Krajského asistenčního centra pomoci Ukrajině (KACPU) je ubytovaných 5717 uprchlíků. „Z nich je jedna pětina v krajských zařízeních. Poprvé v historii kraje jsme také otevřeli vlastní ubytovnu v ulici Dr. Malého, kde ubytováváme prvních jednadvacet osob,“ upřesnil Vondrák s tím, že v rámci Moravskoslezského kraje lze ještě poskytnout stovky ubytovacích kapacit. „Přesné číslo se špatně uvádí, protože některé ubytovací kapacity se teprve budou uvádět v provoz, některé se mezitím uvolní, takže proto hovoříme o stovkách míst,“ poznamenal hejtman.

Dodal, že poprvé se tento týden podařilo vyúčtovat náklady za využité ubytovací kapacity obcím s rozšířenou působností, celkově v rozsahu 26 milionů korun. Tyto peníze kraj prozatím dal ze svého rozpočtu, ale vyúčtuje je ministerstvu financí. Celkové náklady Moravskoslezského kraje se v době uprchlické krize vyšplhaly ke 30 milionům, a to bez nákladů na ubytování. Ty měsíčně představují okolo 13 milionů korun.

Komunitní centrum v KACPU v Ostravě.
V Komunitním centru KACPU najdou uprchlíci pomoc i práci

„Začíná se vyplácet aktivita hledání práce pro uprchlíky. Také díky speciální skupině, která v tom pomáhá, je dnes již sedmatřicet lékařů a lékařek a sedmadvacet zdravotních sester, pro které jsme našli zaměstnání ve zdravotnictví. Budeme hledat i učitele, abychom pomohli školám zajistit výuku v ukrajinštině,“ pokračoval Ivo Vondrák a zmínil, že v současné době probíhá 32 jazykových kurzů češtiny, v nichž je 399 účastníků.

Hejtman se také dotkl problematiky nepřizpůsobivých osob. „Praha požaduje, aby tito lidé byli rozvezeni do jiných krajů České republiky, my ale nejsme v situaci, že bychom tady mohli někoho přijmou, protože sami s tím máme problém. Když ti lidé přijdou a mají nepotvrzené občanství, musíme je dočasně ubytovat – využíváme našich kapacit na KACPU, kde máme v současné době devadesát osob. Až se uvolní prostory v ubytovacích kapacitách ve Vyšních Lhotách, převážíme je tam. Někteří odjíždějí jinde, pokud jim není vyhověno ihned z pohledu dávek, které potřebují, máme i skupiny, které se občas zabydlí na hlavním nádraží. To je věc, která je nevhodná a kterou chceme nějak řešit,“ uzavřel Ivo Vondrák s upřesněním, že uprchlická zařízení v České republice jsou zatím jen dvě - v Bělé pod Bezdězem ve Středočeském kraji a v Moravskoslezském kraji ve Vyšních Lhotách.