Při návštěvě parku v Městských sadech si zájemci budou moci vyzkoušet i chůzi naboso po smyslovém chodníčku. V blízkosti tamních jezírek začal vznikat v těchto dnech a město v něm při jeho realizaci spojilo síly i se studentkami opavské Střední průmyslové a umělecké školy.

V Opavě se projdete po Marsu či Jupiteru.Zdroj: archiv městaS trochou nadsázky řečeno se tady lidé ocitnou ve vesmíru. Velké kruhy, které jsou součástí chodníku, totiž budou připomínat jednotlivé planety a budou kopírovat jejich reálné povrchy.

Toto je odkaz na model sluneční soustavy, který se ve městě nachází už více než deset let, jde o jakousi planetární stezku.

Mlýn si zachoval původní podobu.
Z historie regionu: Čujkův mlýn ve své době prosperoval

„Myšlenka na vznik chodníčku se zrodila na podzimním Fóru Zdravého města. Kameny by měly sloužit nejen k odpočinku, relaxaci, zklidnění, ale i k dalšímu oživení parku,“ přibližuje hlavní myšlenku náměstkyně opavského primátora Hana Brňáková.

Chůze po pocitovém chodníčku má také pozitivní vliv na lidské zdraví, a to díky našlapování na povrchy složené z různých materiálů různých typů a tvarů, poskládaných navíc do nestejné výšky.

V Hati vyrostla nová křížová cesta.
V Hati vyrostla nová křížová cesta

Na realizaci stezky se už nyní podílejí studentky školy ve spolupráci s městskými technickými službami. Poprvé se po ní lidé projdou asi od poloviny července.

Město za celou akci, včetně osazení lavičky nebo instalaci informační tabule, zaplatí necelých 55 tisíc korun.