VYBRAT REGION
Zavřít mapu

V opavské jídelně teklo pivo proudem

Opava - V jídelně Zelený jelen by se v pátek 3. dubna zaleskly slzami dojetí oči každého milovníka piva. Prostor zaplnili studenti deseti krajských středních hotelových škol, usilující v krajském kole o postup do celostátního finále prestižní soutěže Princ výčepních.

6.4.2009
SDÍLEJ:

Porotce důkladně kontroloval stav nápoje a žádnou chybu neprominul.Foto: DENÍK / Jitka Hrušková

Vyhlašovatelem i garantem je tradičně Královský pivovar Krušovice a pořadatelem byla znovu Vyšší odborná škola a Hotelová škola v Opavě. Povolaných bylo hodně, ale vyvolená mohla být jen tři nejlepší družstva.

Šestnáctiletá opavská studentka Tereza Powadová vyhrála školní kolo a s nadějí i trémou čekala na to, jak se jí zadaří v krajském kole. „Trochu se mi klepou ruce a jen doufám, že mě nezradí. Ještě jsem nikdy tak nesoutěžila,“ říká drobná dívenka s trochu nervózním úsměvem.

Prozradila ještě, že jí pivo chutná a už byla volaná k pípě před porotu. V historii soutěže opavská „hotelovka“ pokaždé postoupila do finále a velmi často v něm zvítězila. „Vloni jsme měli Princeznu výčepních z mezinárodní soutěže. Byla to Tereza Kovačíková, a protože se letos musí intenzivně připravovat k maturitě, nezařadili jsme ji do týmu.

Šanci dostali spíše nováčci,“ říká pedagog opavské školy Alexandr Burda, který celé krajské kolo také moderoval. Připomíná, že správně čepované české pivo se musí točit do mokré sklenice pod úhlem 45 stupňů tak, aby se už od počátku vytvářela bohatě hustá pěna. Výčepní má pivo točit maximálně natřikrát a přesnou míru doladit jen posledními citlivými tahy pípou.

„Při soutěžích musí být tekutinou na rysku a zbytek sklenice vyplní pěna. V restauracích je správná míra piva tři až pět milimetrů pod rysku, protože tekutina dojde. Menší hladina je už podměrečná a porušuje práva zákazníka,“ upozorňuje Alexandr Burda.

Porotci pečlivě změřili výšku načepovaných nápojů a zhodnotili výkony soutěžících. Krajským Princem výčepních prohlásili Václava Bocka z jablunkovské školy a soutěž družstev vyhrál tým Vyšší odborné a Hotelové školy v Opavě ve složení Tereza Powadová, Kateřina Volná a Petra Bindačová, která skončila též třetí v soutěži jednotlivců.

Opavské studentky dokázaly, že dívky bývají za pípou perfektně zručné a v květnu pojednou usilovat o palmu vítězství do celostátního finále v Krušovicích.

Autor: Jitka Hrušková

6.4.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

V pořadí už třetí ročník Kabelkového veletrhu Opavského a Hlučínského Deníku hostilo v pátek odpoledne OC Breda.
57

Na Kabelkovém veletrhu padl absolutní rekord

Ilustrační foto.

Vánoce se očekávají dražší

Od hřebíků po komponenty do vozidel

Na místě Šibenného mlýna v obci Branka byla v roce 1862 vybudována továrna Branecké železárny, která vyráběla kromě drobného železářského sortimentu především hřebíky a cvočky do bot.

Zdeněk Lukeš: Opava má nejkrásnější koupaliště jaké znám

/ROZHOVOR/ Do Opavy jezdíval jako dítě. Jeho rodiče-sochaři Jaroslava Lukešová a Vladimír Kýn tu měli v podkroví domu na nároží Tyršovy a Rooseveltovy ulice ateliér. Nyní se sem dostane jednou za několik let.

Slezan odvolal trenéry

Vedení opavského hokejového klubu po středeční porážce ve Valašském Meziříčí odvolalo trenérskou dvojici Marek Harazim - David Galvas.

Zemědělka ožije atmosférou adventu

/POZVÁNKA/ Každoročně se do areálu Masarykovy střední školy zemědělské a Vyšší odborné školy Opava sjíždí bezmála deset tisíc lidí z blízkého i širokého okolí.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT