Ty se týkají prostředků Městské hromadné dopravy. Do autobusů a trolejbusů mohou vstupovat pouze cestující, kteří budou mít zakrytý nos a ústa rouškou, šátkem, šálou nebo čímkoliv jiným. 

Ve spolupráci se skauty pak opavská radnice řeší i možnosti jiných nezbytných služeb pro potřebné, třeba venčení psů. Ilustrační foto.
Města na Opavsku zřizují speciální linky a omezují přístup na úřady

Navíc tak pouze středovými a zadními dveřmi. Ty u řidiče zůstanou uzavřeny s tím, že až do odvolání se za MHD platit nebude.
„Jsme v situaci, kdy je zdraví nás všech přednější než cokoliv jiného,“ řekl primátor Opavy Tomáš Navrátil.

„Šálu či šátek má každý. Není to stoprocentní zábrana před infekcí, ale rozhodně je to lepší než ochrana žádná. Důležité je tyto šátky i šály pravidelně a důkladně vyvařovat,“ přidal další postřeh opavský primátor. Dočasně zrušeny byly zastávky na znamení. Autobusy či trolejbusy budou zastavovat na všech stanovištích. „Počet linek i spojů zůstává zachován mimo níže uvedených. Nechceme je momentálně nijak omezovat, abychom zabránili kumulaci většího počtu osob v jednom voze,“ dodal Tomáš Navrátil. 

Rouška. Ilustrační foto.
Iniciativa Česko šije roušky baví i lidi v regionu, je to ochrana i módní styl

Od šestnáctého března do odvolání nebudou vypravovány následující linky MHD v Opavě, převážně využívané žáky a studenty škol: Linka č. 202, Opava, Globus - Opava, Kateřinky, Linka č. 204, Opava, Bílovecká - Opava, Albert hypermarket, Linka č. 205, Opava, Kateřinky - Opava, Jaktař, Linka č. 210, Opava, Kylešovice, Bílovecká - Opava, Globus. 

ROUŠKY PRO MĚSTO 

Městu Opava se v úterý podařilo zajistit dodávku zhruba osmi stovek kusů. Dalších 250 roušek má k dispozici městská policie, což by mělo stačit zhruba na 2 týdny provozu.

„Město zajišťuje i šití textilních roušek, a to přes Opavskou kulturní organizaci, Slezské divadlo či opavskou věznici. Šití roušek nabízejí i dobrovolníci či například rodiče dětí ve školkách. Pracovníky magistrátu teď obvolávají ordinace opavských praktických lékařů a menší množství roušek jim nabízejí,“ řekl Roman Konečný z tiskové kanceláře magistrátu. 

Online reportáž