Koncem května zažilo infekční oddělení Slezské nemocnice celorepublikovou pozornost. Vyvolal ji případ ženy v Vítkovska, kterou v přírodě kousla do nohy liška.

„Tehdy jsem říkal, že jde o naprosto raritu a vida. Uplynulo jen pár měsíců a máme tu dalšího pokousaného, což jsem opravdu nečekal,“ míní primář oddělení Petr Kümpel.

Jde o osmnáctiletého studenta Marka Grodu, kterého rezavá „kmotra“ kousla před několika dny v Jakubčovicích u Hradce nad Moravicí. Mládenec si tam zajel za kamarády na pár piv. Když si v horku vychutnával zlatavý mok, kde se vzala, tu se vzala, přišla k němu liška.

„Vůbec jsem ji neviděl a najednou jsem ucítil bolest. Kousla mne do nohy a s mojí žabkou, kterou jsem měl na noze, utekla. Byl to skutečný šok,“ vzpomíná Marek.

Neodešel, jen dával pozor, jestli se zrzavý desperát znovu neobjeví. „Ráno jsem zážitek pověděl mamince a ta mě hnala do nemocnice v obavě, že mohla mít vzteklinu. Pan primář říkal, že na nohách je spousta různých oděrek a vzteklina se přenáší hlavně slinami,“ dodává pokousaný student.

Na oddělení dostal vakcínu, která začne působit za pár týdnů i sérum a už se těší domů k využití zbytku prázdnin. „Inkubační doba vztekliny je od několika dní po několik let, nejčastěji ale do konce třetího měsíce od kousnutí. Sérum, přivezené z Prahy, má zabránit vypuknutí této jinak smrtelné nemoci. Mladík dostal běžnou vakcínu proti vzteklině, které zajistí, že i po vyprchání protilátek ze séra bude proti nemoci po rizikovou dobu imunní,“ přibližuje primář Kümpel způsob léčby.

V minulosti se pokousaní pacienti léčili bolestivými injekcemi do břicha. Medicína i v této oblasti udělala pokrok a injekci dnes postižení dostávají s minimální bolestivostí do ramene. V Česku v minulých týdnech zvířecí sérum proti vzteklině došlo. „Ještě v květnu jsme pacientku léčili sérem koňským, které se už nevyrábí. Na popud odborné společnosti na specifický léčebný program bylo během léta do republiky urychleně přivezeno zatím jen několik dávek specifického lidského imunoglobulinu proti vzteklině, laicky řečeno séra. Jeho cena pro jednoho pacienta vyjde na 26 000 korun a zatím nevíme, zda nám tuto léčbu pojišťovny proplatí,“ dodává primář Kümpel.

Benzinka u hypermarketu Globus.
Při záměně paliva na benzínce Globusu byly poškozeny desítky aut