Plaketa s podobiznou studenta, který se proměnil v živou pochodeň 16. ledna 1969, aby vyburcoval rezignovanou společnost po okupaci armádami Varšavské smlouvy, ležela zcela zničená pár desítek metrů od místa instalace. A řádění vandalů neunikl ani další pomníček na červené turistické trase vedoucí na vrchol druhé nejvyšší beskydské hory. Návštěvníci jej vytvořili na počest Johna Lennnona z kapely Beatles. I z něj zůstaly jen střepy a rozházená hromada kamení.

Smrk. Beskydská věčná dvojka dokáže nabídnout dost… a potrápit!
Smrk. Beskydská věčná dvojka dokáže nabídnout dost… a potrápit!

Na vandalství se přišlo v pondělí, redaktor Deníku byl na vrcholu Smrku po poledni v úterý, kdy se zde turisté dali spočítat na prstech jedné ruky. Všichni se ovšem shodli v komentářích - nechápavých, rozhořčených a odsuzujících. „Bohužel, grázlové chodí i po horách…“ objevilo se také na sociální síti obce Ostravice.

„Hlásili mi to občané, předala jsem poznatek policistům z Frýdlantu nad Ostravicí, kteří poškození potvrdili, a asi dvacet třicet metrů od místa objevili v lese mezi zbytky sněhu i samotnou desku,“ sdělila Pavlína Stankayová, starostka Ostravice, v jejímž katastru se Smrk nachází.

Plaketa o hmotnosti kolem patnácti kilogramů byla záměrně zalita do betonu, aby ji nikdo jen tak neukradl. Pachatelů proto mohlo být více. „Samozřejmě vznikla škoda na majetku, stála asi třináct tisíc korun,“ uvedla Stankayová s tím, že uvítá od případných svědků informace o vandalech.

Cesta na Smrk:

Palachův pomníček vznikl za komunistické totality spontánně jako „lidová mohyla“, kameny tam nosili nejen disidenti a trampové, ale i obyčejní turisté, na hoře byl totiž od tajné policie StB relativně klid. Podobně opodál vyrostl i památníček Johna Lennona, rovněž z kamenů.

Lesní správce Tomáš Peka na lovecké chatě Labašky, 24. června 2021 v Beskydech.
Kraluje tu smrk, pak listnáče. Správce lesů Lysé hory říká ne lanovce nahoru

„Shromažďovali se tady odpůrci režimu za normalizace po okupaci tehdejšího Československa armádami komunistických států v čele s Rusy,“ vysvětlovali beskydští pamětníci. Zejména pro skauty byly – stejně jako mohyla na Ivančeně pod Lysou horou – pomníčky na Smrku kultovními místy.

„Budeme nyní muset zařídit svoz Palachovy desky a zajistit její opravu,“ dodala starostka Pavlína Stankyová.

Snímky Obce Ostravice zachycující památník Jana Palacha: