Volby vynesly do sněmovny i generálního ředitele Brano Group Pavla Juříčka na kandidátce hnutí ANO 2011. Poslanecký mandát však nevnímá jako svůj životní cíl. „Spíš jsem to udělal pro ANO a pana Babiše,“ uvedl Pavel Juříček.

Prozradil dále, že by rád ve své nové funkci pokračoval v podpoře duálního vzdělávání a lepším propojení učňovského školství a praxe. Jako další své téma by viděl i otázku pracovního trhu.

„Jednak bych byl pro zpřísnění podmínek pro ty, kteří nechtěji pracovat, a také bych chtěl trh otevřít například pro zahraniční zaměstnance,“ uvedl poslanec s tím, že ve svém závodě zaměstnává asi stovku dělníků z Ukrajiny, a nebyl s nimi dosud žádný problém. Případné nominaci například na post ministra průmyslu a obchodu se zatím podle svých slov brání.

Ilustrační foto.
Na Opavsku zvítězilo ANO

„Z různých stran jsou ale na mě vyvíjeny v tomto směru tlaky. Myslím si ale, že zatím vzhledem k povolebnímu vyjednávání je to předčasná otázka,“ dodal Pavel Juříček.

Krnovsko bude v Poslanecké sněmovně reprezentovat Michal Ratiborský, zvolený rovněž za ANO.

„Mám velkou radost, ještě to rozdýchávám. Nedá se říct, že bych se zvolením počítal, ale určitě jsem doufal, že volební úspěch bude takový, že i z desátého místa v kraji mohu získat mandát. Voličům mohu slíbit, že nezapomenu, odkud pocházím, a pro náš region udělám jako poslanec maximum,“ uvedl Michal Ratiborský.

Zklamání, ale i úlevu cítí po proběhlých volbách starosta Bolatic a lídr krajské kandidátky TOP 09 Herbert Pavera: „Zklamání cítím z toho, že jsme v kraji neměli lepší výsledek. Měli jsme na kandidátce šikovné a úspěšné lidi,“ uvedl starosta Bolatic.

Manželé Stromští u voleb.
Manželé Stromští: Volby vnímáme jako občanskou povinnost

Voliči podle něj spíš než konkrétním lidem dali přednost stranám, které je zaujaly více. Na druhé straně s volebními výsledky přišla i úleva a také únava.

„Poslední dva měsíce z nás nikdo prakticky neměl dovolenou,“ dodal Herbert Pavera s tím, že představitelé jeho strany však neházejí flintu do žita.

„Budeme se bavit, co dál a jaké změny, případně i personální, provedeme, abychom voliče zaujali,“ doplnil Herbert Pavera.

Novou poslankyní za SPD Tomia Okamury je Ivana Nevludová z Pusté Polomi.

„Pro SPD je to opravdu výhra, protože na prosazování programových bodů pracujeme už téměř dva a půl roku. Za tu dobu je za námi kus práce, díky které už máme své zastupitele i v zastupitelstvu Moravskoslezského kraje. Jako účetní vím, co reálně trápí malé a střední podnikatele, tedy obrovská byrokratická zátěž, daňové zatížení především zaměstnavatelů, nepoměr v kritériích veřejných zakázek a podobně. A co je nejdůležitější, prosazení našeho programu mi může dát šanci vyjádřit se jako občan přímo v referendu o zásadních otázkách týkajících se budoucnosti naší země,“ mínila. Spokojenost s výsledkem voleb netajil ani Zbyněk Stanjura jako lídr krajské kandidátky ODS.

Skalní fanoušek Slezského FC Džeky se letos rozhodl nevolit.
Džeky: Volit nejdu. Ze slibů, že se něco změní, jsem už vyrostl

„Naše strana získala o padesát procent víc hlasů než v minulých volbách. Jako předseda celostátního volebního štábu jsem měl odpovědnost za výsledek voleb pro ODS v celé republice a to se podařilo,“ uvedl Zbyněk Stanjura. Osobní plány zatím podle svých slov neřeší, protože je na ně ještě brzy.

„Jednání se teprve rozbíhají a důležité bude, jak je vítěz voleb zvládne a co z nich vzejde,“ dodal Zbyněk Stanjura.

Radost z volebního úspěchu ODS měl i další z kandidátů, trenér Basketbalového klubu Opava Petr Czudek, ačkoliv na republikové úrovni zaznamenala výrazně lepší výsledek než v samotné Opavě.

„ODS se posunula blíže k pozicím, které v minulosti ztratila, takže za to jsem pochopitelně rád. Je pravda, že v našem okrese to bylo horší, ale Opava jako město to zase zachránila, takže celkově ODS může jistě hodnotit volby úspěšně,“ uvedl Petr Czudek.

„Výsledek čistě můj osobní kvituji s velkým vděkem a jsem rád, že si lidé všimli mé práce. Určitě jsem některé preferenční hlasy získal i díky práci v BK Opava, ale to tak prostě je u doktorů, učitelů apod. Ti, kteří jsou více vidět, dostávají více hlasů,“ uzavřel basketbalový trenér a zastupitel Opavy.

Hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák.
Králem voleb v kraji je Ivo Vondrák. Nemám ambici být ministrem, řekl Deníku