Manželé na největší řecký ostrov vyrazili, aby se nejen zrekreovali, ale i oslavili třicáté výročí, které uplynulo od jejich svatby. Oba byli ubytování v oblasti Damnoni.

Během 13. srpna, konkrétně okolo 11. hodiny dopolední, se rozhodli přesunout na jednu z pláží nedalekého letoviska Plakias. Do vody se nakonec nedostali. A to i kdyby chtěli. Před očima totiž najednou měli výjev jak z filmu. Ploutev nad hladinou signalizovala, že zde zavítal žralok.

Kvůli žralokovi v blízkosti pláže museli plavčíci vyzvat asi pět lidí, aby urychleně vylezli z vody ven.Zdroj: Petr Ficek

„Ve vodě bylo v té době asi pět lidí. Plavčíci najednou začali pískat a vyzývali všechny, aby šli okamžitě na břeh. Zrovna jsme se procházeli po pláži a měli jsme to z bezprostřední blízkosti. Žralok se nacházel několik metrů od nás,“ komentoval Petr Ficek, jenž tuto událost považuje za mimořádný zážitek.

„Pochybuji, že někdy zažijeme něco podobného. Nebyla to nebezpečná situace, jelikož jsme věděli, že nám ze břehu nic nehrozí. Každopádně to bylo dobrodružství. Posléze jsme se dozvěděli, že se jednalo o žraloka modrého. Ten náš měl okolo dvou metrů. Někteří jedinci však dorůstají až do čtyřmetrové délky,“ poznamenal dále.

Nevšední scenérie to ovšem nebyla jen pro české turisty. Pořádně překvapeni totiž byli i místní:

„Pro všechny to byl poměrně šok. Tohle se stává buď naprosto výjimečně anebo vůbec. Například naše průvodkyně, která má letité zkušenosti, tvrdila, že se s ničím podobným nikdy nesetkala.“

Ilustrační foto.
Opilý řidič boural, snažil se to svést na jiného

Jistotu prý rozhodně neoplýval ani samotný žralok, na němž bylo patrné, že se nenachází ve svém přirozeném prostředí.

„Plaval proti pláži, pohyboval se podél břehu a bloudil. Dostal se tam nejspíše omylem. Pláž vypadala jako zátoka a byla obklopena skalisky,“ mínil ještě Petr Ficek. Ten na závěr přiznal, že původně se do dotčené destinace vůbec nemělo jít.

„Přesně ten den jsme slavili třicáté výročí svatby. Manželka z naší cesty neměla vůbec dobrý pocit. Měla nějakou zlou předtuchu. Naštěstí se nikomu nic nestalo.“

Srpen 1968 na severní Moravě a ve Slezsku: demonstrace, zaťaté pěsti a nadávky
Antonín Zelenka: Před padesáti lety mě přepadlo velké zklamání