Do Nového Dvora se každoročně sjíždí velký počet lidí. „Pokud chladné počasí vytrvá, padá listí, prostě na vás dýchne podzim, je to úžasné. Večer ještě vylepší svíčky v dýních, které vytvoří super atmosféru,“ poznamenal dvanáctiletý František Holaň z Opavy, jenž se vyřezávání dýní zúčastnil loni a v případě dobrého počasí plánuje do Arboreta vyrazit znovu.

Patrně nebude sám, jelikož akce se setkává s velikou oblibou veřejnosti. Jeden z organizátorů Dalibor Lička má jasno: „Vyřež/š si svou dýni je pokaždé nejnavštěvovanější akcí sezony v Arboretu.“

O co se vlastně jedná? Připraveny budou dýně a patisony různých tvarů a velikostí, které návštěvníci mohou dotvářet k obrazu svému. I když vše nabádá k tomu si myslet, že organizátoři navazují na tradiční Halloween, který se 31. října slaví ve většině anglicky mluvících zemí světa, je to omyl.

„Rozhodně jsme se nechtěli držet vzoru Halloweenu. Právě naopak,“ pokračoval Dalibor Lička a navázal na to, jak Vyřež/š si svou dýni vlastně vzniklo: „Zkoušeli jsme vytvořit nějakou kreativní činnost pro děti, jež by korespondovala s ročním obdobím. Dýně lze aranžovat i za použití spousty přírodnin. Nejde vyloženě jen o vyřezávání.“

Vyřež nebo vyřeš si svou dýni má tedy své pádné opodstatnění. Letos má podle Ličkových slov dorazit asi sedm středních škol z Opavy, které se pokusí vytvořit nejoriginálnější výrobek. Návštěvník Nového Dvora nemusí dýně a patisony nutně jen přetvářet, ale i konzumovat. Pro zájemce bude připravena ochutnávka slaných i sladkých dýňových specialit.

„Dužina, která se z dýní vydlabe, se sbírá. Pak se z ní vaří a pečou různé pokrmy. Ať už k prodeji, nebo jako ochutnávka,“ zavzpomínal na loňský ročník František Holaň. Vyřež/š si svou dýni se koná v sobotu 29. a neděli 30. října. Začátek je pro oba dny stanoven na 14.00 hodinu.

Petr Dušek