Nešvar v podobě psích výkalů, které majitelé zvířat nechávají ležet na volných prostranstvích, řeší možná i v dalších městech. Jenže v Hlučíně se k tomuto problému nyní postavili poměrně originálně, a sice vyhlášením výtvarné soutěže pro děti. Ty mají svými vtipnými i poučnými obrázky apelovat na pejskaře, aby po svých čtyřnohých miláčcích uklízeli.

Růžová není situace například v areálu hlučínské štěrkovny, kam je až do konce dubna umožněn vstup psům.

Ilustrační foto.
Večerní procházka Opavou poukáže na problematiku světelného smogu

„Jsme rádi, že okolí jezera využívají lidé mimo rekreační sezony jako park, kam chodí na procházky, sportovat i venčit své psy. Jenže pak nás koncem dubna vždy čeká téměř neřešitelný úkol, připravit lokalitu pro návštěvníky. Ti netouží odnášet si na botě páchnoucí dáreček, ani se opalovat vedle nevábné hromádky,“ konstatuje ředitel městské organizace Sport a kultura Hlučín Petr Breitkopf.

Vedení města dokonce zvažovalo, že letos psům zakáže do areálu vstup ještě dříve než od 1. května.

Potíže s nepořádkem po psech lze však pozorovat i jinde ve městě než u Hlučínského jezera. Jak říká ředitel Technických služeb Hlučín Roman Šťastný, výjimkou nejsou ani exkrementy uprostřed chodníku, v květinových záhonech nebo na hřbitovech.

Zara Zúrik se narodila 2. dubna 2019, vážila 3,60 kilogramu a měřila 52 centimetrů. Rodiče Ivana a Roman z Raduně přejí své dceři, aby měla hlavně svobodnou duši. Na Zaru už doma čekají ségry Mariana a Zuzana.
Právě jsme se narodili, podívejte se na fotogalerii miminek

„Naši pracovníci vše při každodenních pochůzkách uklízí, ale není to vůbec příjemná práce. A když na trávníky vyjedou sekačky, tak vyčistit je po návratu do garáží je opravdu chuťovka,“ dodává.

Nezodpovědné pejskaře mají v merku i strážníci, kteří se zabývají také stížnostmi od občanů.

Jihlavská zoo. Ilustrační foto.
Velké šelmy a další "exoti" v soukromých chovech? V regionu nyní bez problému

„Případné prohřešky řešíme na místě. Někdy stačí připomenutí povinnosti úklidu, jindy musíme udělit pokutu,“ míní zástupce vedoucího Městské policie Hlučín Lumír Prejda a doplňuje, že nejvíce jsou znečištěny ulice vedoucí ven z města.

V Hlučíně je evidováno 1487 psů, z toho 226 jich žije v bytech. Majitelé psů, kteří řádně uhradí příslušný poplatek, mají nárok si jednou za rok vyzvednout na pokladně radnice stovku ekologických sáčků na psí exkremetny. Poplatek činí 1200 korun ročně za každého psa chovaného v bytovém domě, všude jinde pak 200 korun. Lidé, pobírající starobní, invalidní a další druhy důchodu, mají slevu.

Ladislav Schreiber
Schreiberova mise u opavského basketbalu končí

Zapojte se a vyhrajte tablet

Akce je určena všem dětem z Hlučína, přičemž fantazii se meze nekladou, vyrábět mohou nejen malby a kresby, ale třeba i koláže, komixy a podobně. Výtvor musí mít minimální formát A4, maximálně pak A3 a musí být opatřen celým jménem autora, kontaktem a uvedením věku. Zájemci je mohou zasílat do konce dubna na odbor rozvoje hlučínského městského úřadu. Všechny díla pak budou vystavena, ty nejoriginálnější se dočkají prezentace v Hlučínských novinách, na Facebooku i webu města. Soutěž bude rozdělena do tří kategorií podle věku, zaslané práce zhodnotí komise. Vítězové z každé skupiny obdrží tablet.

Krajský soud v Ostravě. Ilustrační foto.
Žena točila porno se psy z útulku