Kapacita vyhrazených covidových lůžek je po opatřeních z minulého týdne zatím naštěstí alespoň dostačující. Nemocnice je jimi na tento víkend ještě plně připravená a další rozhodnutí bude v příštím týdnu záležet na aktuálním vývoji situace.

Od samého začátku podzimní covidové vlny převládají na infekčním oddělení neočkovaní pacienti a nejde pouze o starší lidi. Jsou mezi nimi i mladí nebo sportovci. Primář oddělení Petr Kümpelvnímá jejich nárůst jako souběh dvou faktorů – nedodržování přijatých opatření a nízká proočkovanost.

Zdravotníci SZZ Krnov, kteří se starají o pacienty se středně těžkým a těžkým průběhem onemocnění Covid-19.
Všichni covid pacienti v krnovské nemocnici jsou neočkovaní

„Kromě těchto dvou hlavních faktorů však existuje ještě celá řada dalších, už obtížněji ovlivnitelných. Jisté však je, že spoléhat na to, že větší část naší populace covid prodělala a tudíž jím onemocnět už nemůže, je zavádějící. Jisté je, že bez vysoké proočkovanosti pandemii nezvládneme,“ neradostně konstatuje primář Kümpel.

Problém s covidem se však ve Slezské nemocnici zdaleka netýká jen infekčního oddělení. Stoupající covidová vlna hrozí spláchnutím nadějí pro pacienty, už velmi dlouho čekající na své plánované operace. Jejich obavy jsou v tomto směru bohužel na místě. Zatím jsou operace sice omezované jen v minimálním počtu, ale to se může rychle změnit. S dalším zhoršováním situace začnou počty zrušených operací možná už brzy stoupat.

V Opavě se otevřel Dům zdraví. Dorazil i Milan Baroš
Hadamczik otevřel v Opavě Dům zdraví a rehabilitace, péči hradí pojišťovny

Aby toho nebylo dost, může dojít i ke zhoršení personálního stavu. U zdravotníků ve Slezské nemocnici je zatím nárůst nemocnosti jen mírný, ale určité potíže přece jenom existují. Týkají se zdravotníků – rodičů, kteří jsou nuceni zůstávat doma s dětmi v karanténě a jejich nepřítomnost na pracovišti chod některých oddělení pochopitelně omezuje.