Přítomni budou nejvyšší představitelé resortu ministerstev vnitra a obrany, regionální a státní správy ČR a dalších významných hostů. K účasti je zvána i široká veřejnost, která si může od 9 do 12 hodin prohlédnout připravenou záchrannou techniku, kterou bude hlučínský útvar disponovat.

Útvar vznikl ze 157. vojenského záchranného praporu, který měl sídlo v Hlučíně amá kolem dvou set členů i padesát občanských zaměstnanců. Původně bylo s jeho převedením z armády pod hasičský záchranný sbor počítáno k 1. září, ale termín se nepodařilo dodržet.

Poslanecká sněmovna totiž musela pro tento účel novelizovat zákon o hasičském záchranném sboru. Hlučínský útvar spadá pod generální ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky. Má celostátní působnost a bude podporovat všechny záchranné sbory v republice.

„Bude důležitým útvarem, nasazovaným podle potřeby také při povodních nebo katastrofách. Jeho specializace se rozšíří o kynology, potápěče, pyrotechniky a další obory. Počítáme s tím, že v něm bude zřízena také autoškola pro řidiče nákladních vozidel,“ říká tiskový mluvčí generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR Petr Kopáček.

Vozový park je doplněn o těžkou vyprošťovací techniku, o techniku na úpravu terénů a také o požární tank.