Obzvláště byty v panelových domech se pak podle něj prodávají velmi špatně. „Důvodů je několik. Určitou dobu se již ceny bytů pohybovaly na maximální úrovni. Nastartovalo se to pak panikou z pádů bank v USA a mediální bublinou s oblíbenými katastrofickými scénáři.

Lidé se lekli a naše bankovní domy umocnily špatnou atmosféru u nás ne zcela opodstatněným drastickým zpřísněním podmínek a některé i zvýšením úroků u hypoték,“ vysvětluje Vícha se slovy, že tímto začal tlak na snížení cen nemovitostí, kdy vyrovnání snížené cenové poptávky a ochoty prodávajících cenu snížit chvíli trvá.

„Domnívám se, že po Novém roce se trh s byty zase pohne kupředu za reálnější ceny a se vstřícnějším přístupem hypotéčních bank,“ dodal.

Podle obchodního manažera realitní kanceláře Sting Jana Kunze nastala poprvé na realitním trhu s nemovitostmi situace, kdy nedochází k bezhlavému růstu cen především u panelových bytů.

„Tento růst byl způsoben velkým zájmem o bydlení zejména mladých rodin, ale nebyl podchycen zvyšující se kvalitou bydlení. Začátkem roku dosáhly ceny bytů zejména v panelácích svého maxima a nyní dochází k poklesu cen v řádově statisících. Ještě nespadly na hodnotu zhruba před třemi čtyřmi roky, kdy cena bytu v panelácích 3+1 byla pod jeden milion,“ objasnil Kunz.

Jak dlouho bude tento pokles trvat, lze podle jeho slov jen stěží odhadnout. „Nicméně situace na trhu bude tlačit majitele bytů, pokud budou chtít byt prodat, jít s cenou ještě dolů. Spousta zájemců o koupi bytů naráží na problém vyhlédnutý byt profinancovat hypotékou z důvodu zpřísnění požadavků bank na bonitu klientů,“ pokračuje Kunz.

„V posledním roce dochází také k převisu nabídky nad poptávkou, což má za důsledek další snižování cen. Výrazný pokles nezasáhl byty v cihlové zástavbě, ale i tady se zastavil strmý růst cen. Spousta mladých rodin i s malými dětmi zvažuje koupi rodinného domku v okolí Opavy a zjišťuje výhody bydlení na vesnici,“ dodal.

Na otázku, z jakého důvodu klesá na Opavsku zájem o koupi bytů, pak odpovídal i Vít Adamec z Evropské realitní agentury. „Hlavní důvod vidím v klesající kupní síle zdejších obyvatel. Odráží se reálná možnost financování bytu. V brzké době se dá očekávat výrazný pokles cen nemovitostí, kdy byty klesnou minimálně na 1,3 milionů. Reálné ceny panelového bytu 3+1 družstevní nebo osobním vlastnictví v Opavě vidím přibližně na 1 - 1,2 milionu korun,“ řekl Adamec.

Lidé: Opavské byty jsou příliš drahé

Redakce v ulicích Opavy včera zjišťovala, zdali by si zde lidé koupili byt, kolik by byli ochotni za něj zaplatit a kde oni sami v současné době bydlí.

Zdeněk Fiala, sedmdesátiletý důchodce z Dolních Životic, takovou situaci osobně neřeší, ale názor má jasný. „Já mám už dům a kolem něj plno starostí, ale myslím, že kdo na to má, tak si to koupí tak jako tak. Ke zlepšení situace by ovšem pomohlo postavit více levnějších bytů namísto dalších obchodních center,“ řekl.

To šedesátiletá invalidní důchodkyně z Kylešovic Ivana Petrželová má družstevní byt a je spokojená. Přesto dodala: „Rodinný dům v Opavě už vyjde výhodněji než byt. Byty tady jsou drahé.“

Devětačtyřicetiletá učitelka z Opavy Regina Vinklerová také už vlastní byt, ale soucítí s mladými lidmi. „Myslím, že to tady není dražší než jinde, ale Opava nemá výstavbu pro mladé lidi. Kdo nemá vysokou školu a štěstí na zaměstnání, nemá tady šanci sehnat byt. Pro mladé je to nedostupné,“ uvedla.

Jana Malá, šestatřicetiletá maminka na mateřské z Opavy, je přesvědčena, že opavské byty jsou hned po pražských nejdražší. „Žiji také v bytě, ale myslím, že předtím bylo snadnější sehnat byt. V roce 1997 ho známý koupil za 180 tisíc korun. Dnes bych dala za 3+1 kolem 1 000 000 korun, ale taková cena je zde nepravděpodobná,“ míní.

Mladí lidé studující v Opavě se do koupi bytu zatím nehrnou. Devatenáctiletá Lucie Rybáková z Ostravy si myslí, že Opava je krásné město, ale žít by tady nechtěla. „Na zdejší byty opravdu nemám. Nesleduji sice pravidelně pohyb cen, ale Opava se dlouhodobě pohybuje s cenami výše a chybí tady okrajové sídlištní zástavby. V Ostravě jsem zatím spokojená,“ prohlásila.

(veo)