"Na tuto situaci byli připraveni a měli dostatek ochranných pomůcek ve všech kamenných lékárnách, kde jsou v tuto chvíli respirátory zatím stále dostupné. Zájem veřejnosti je však rekordní," komentovala vývoj v pondělí mluvčí společnosti Agel Radka Miloševská.

Síť lékáren Agel zahrnuje 29 kamenných lékáren, přičemž většinu najdou zákazníci na severní Moravě.

Ilustrační foto.
„Nemáme,“ říkají lékárníci. Lidé někde v kraji vykoupili respirátory

 „O respirátory je v naší lékárně obrovský zájem, který evidujeme od čtvrtku minulého týdne. Zásoby sice máme, ale kvůli enormnímu zájmu se rychle zmenšují. Poptávka je mimořádná a respirátory kupují jak mladí, tak starší zákazníci. Když lidé chtějí nakoupit najednou například 10 balení, tak je požádáme o ohleduplnost s vysvětlením, ať se dostane i na další zákazníky,” říká Kateřina Masníková, vedoucí lékárny Agel v novojičínské nemocnici.

Podobnou zkušenost hlásí i třinecká pobočka. „Zákazníci se na ně ptají a zájem o respirátory je od dnešního rána enormní. I když jsme měli naskladněn velký počet balení, předpokládám, že následujících dní bude vše vyprodané. Jen do dnešní jedenácté hodiny jsme prodali přes 100 balení po pěti kusech, tedy přes 500 respirátorů. S našim distributorem proto již zařizujeme jejich další dodávku,” komentuje situaci Stanislav Bielesz z nemocniční lékarny Agel v Třinci-Podlesí.

Předseda České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek
AstraZeneca chrání stoprocentně před těžkým průběhem covidu, míní vakcinolog

Největší síť lékáren v Česku Dr.Max podle mluvčího Michala Petrova o víkendu doprodala všechny zásoby respirátorů třídy FFP2 z minulého týdne. "Už v neděli jsme do lékáren i e-shopu začali distribuovat nové dodávky a další budou následovat v příštích dnech. Lokálně mohou být respirátory FFP2 vyprodané, vývoj je opravdu dynamický. Není ale důvod k panice," řekl Petrov. Situace je podle něj úplně jiná než na jaře, kdy panoval dočasně globální výpadek ochranných prostředků.

"Za uplynulé měsíce se v ČR etablovala řada spolehlivých domácích výrobců, což znamená, že nejsme závislí výhradně na dovozech a dodávky neváznou na cestě mimo území ČR. Respirátorů FFP2 je zkrátka zatím na trhu dost, jde jen o kapacitu distribuce," uvedl mluvčí.

Oznámení ve výloze obchodu v pražské Havířské ulici na snímku z 20. února 2021
Vláda by měla otevřít obchody a nahradit 100 procent tržeb, tvrdí Prouza

Naléhavé potřeby řeší podle něj firma při momentálním výpadku respirátorů FFP2 prodejem ústenek. "Zdvojené chirurgické roušky jsou přípustná alternativa a u nich nezaznamenáváme ani momentální výpadky. Pokud jde o objem, který tento týden očekáváme u dodávek respirátorů FFP2 do našich lékáren a e-shopu, jedná se určitě o víc než milion kusů," dodal Petrov.

Enormní zájem o respirátory zaznamenává také síť Pilulka. "Od chvíle, kdy se v médiích objevila informace o povinnosti nosit FFP2 respirátory nebo dvě chirurgické roušky na místech, jako jsou obchody, hromadná doprava nebo nemocnice, evidujeme extrémní zájem zákazníků o tyto produkty. Zásoby jsme doplnili a v tuto chvíli máme dostatečné zásoby jak roušek, tak respirátorů," řekla dnes mluvčí firmy Kateřina Schotliová.

Očkování proti covidu. Ilustrační snímek
Do očkování se zapojí i praktičtí lékaři. Od března budou moci vypisovat termíny

Internetová lékárna Lékárna.cz má podle mluvčí Romany Žatecké momentálně respirátory FFP2 skladem, i když nabídka se kvůli zájmu citelně zmenšila. "V pátek v podvečer jsme byli se skladovou zásobou téměř na dně. Podařilo se nám ale nakoupit a ještě o víkendu doplnit skladové zásoby. A i když se už z nové dodávky respirátorů jen za část víkendu prodala asi třetina a respirátory stále z nabídky mizí doslova před očima, máme v tomto okamžiku obličejové masky na skladě a objednávky odbavujeme obratem," uvedla Žatecká.

"Další závoz skladu očekáváme zítra (v úterý), kdy se naše momentální základní nabídka zase rozšíří, a to o respirátory české výroby a také barevné. Ceny nezvyšujeme, zákazník u nás koupí respirátor v průměru za 20 až 25 korun," dodala.

Respirátory mají označení FFP1, FFP2 nebo FFP3. To udává stupeň ochrany (čím vyšší číslo, tím lepší ochrana).
PŘEHLEDNĚ: Respirátor versus rouška. Jaký je v nich rozdíl a jak neudělat chybu

Povinnost mít vyšší ochranu dýchacích cest by mělo ministerstvo zdravotnictví vyhlásit od úterý. Kromě respirátorů třídy FFP2 nebo KN95, budou moci lidé v obchodech, nemocnicích nebo veřejné dopravě využít jako alternativu nanoroušky, případně dvě chirurgické ústenky. Důvodem opatření je podle Blatného horší epidemická situace se šířením britské mutace koronaviru.