"Vladimír byl velmi kvalitním zástupcem Opavska v horní komoře Parlamentu a byl znám jako usilovný bojovník za lepší podmínky pro život nemocných, postižených a jinak znevýhodněných lidí," uvedl na senátním webu k Plačkově úmrtí předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD). Připomenul, že Plaček byl autorem řady zákonů, které vycházely z jeho dlouholeté praxe. "Budu na něj vzpomínat jako na srdečného, poctivého a pracovitého člověka. Upřímnou soustrast rodině a blízkým," dodal Štěch.

Mezi Plačkovy projednávané návrhy patří mimo jiné zvýšení příspěvku na domácí péči o lidi s nejtěžším postižením nebo návrh, podle něhož by postižení klienti pobytových domovů sociálních služeb nemuseli dokládat použití příspěvku na mobilitu. Senátor prosazoval také vynětí sociálních ústavů, nemocnic a části ambulancí z elektronické evidence tržeb.

Vladimír Plaček (ČSSD) a Václav Vlček (ODS)
Novým senátorem je Vladimír Plaček (ČSSD)
Vladimír Plaček
Vladimír Plaček: 'S návrhem kraje sloučit nemocnice zásadně nesouhlasím'

Plaček byl místopředsedou senátního výboru pro evropské záležitosti a členem správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny. Byl také zastupitelem Moravskoslezského kraje a obce Pustá Polom.

Patolog Plaček vystudoval Lékařskou fakultu Masarykovy univerzity v Brně a sociální pedagogiku na Pedagogické fakultě Ostravské univerzity. Byl rovněž fotbalovým rozhodčím.

Plaček je druhý senátor, který letos zemřel. Koncem února ve věku 68 let zemřel dlouholetý břeclavský senátor Jan Hajda (ČSSD). Také v jeho obvodu se letos v říjnu budou konat volby. Lhůta pro nominace skončila toto úterý.

Kostel. Ilustrační foto.
Osobnosti regionů: Církevní restituce dodatečně nedaňte. Je to jen populismus