Ovšem není zmrzlinář jako zmrzlinář.

Natočení zmrzliny na jedničku

Pokud patříte mezi milovníky zmrzliny, měli byste se raději pečlivěji dívat. Může se vám totiž stát, že za dva kopečky zmrzliny zaplatíte příliš vysokou cenu. Redakce se rozhodla na vlastní kůži zjistit, ve kterých stáncích se dodržují hygienické předpisy a v kterých by si lidé raději zmrzlinu dávat neměli.

Naše cesta začala pod „Myší dírou“, kde patnáctiletá brigádnice Beáta Tomanová prodávala čokoládovo-vanilkovou točenou. V tomto případě nebylo co vytknout. Dívka si hned po naší objednávce nasadila igelitovou rukavici a přesně podle předpisů zmrzlinu natočila. Znečištěné peníze pak uchopila do druhé ruky.

Hygiena? Co to je?

Naše druhá zastávka se konala na Horním náměstí vedle bývalé mlékárny. Slečnu, která zde obsluhovala, žádné hygienické předpisy nezajímaly. Brala peníze do stejné ruky, kterou lidem podávala kornoutek se zmrzlinou. Žádná rukavice, ani náhradní kornoutek místo držáku.

Pokračujeme ke kouli, kde hned vedle cestovní kanceláře Čedok máme možnost pozorovat dalšího zmrzlináře. Muž, který zmrzlinu prodával, sice rukavici měl, nicméně k ničemu. Při pohledu na jeho specifický styl zůstával člověku rozum stát. Muž vzal kornoutek do holé ruky a z té jej poté teprve předal do té s rukavicí. Přišel k výrobníku, kornoutek opět předal do holé ruky a tou hygienicky krytou mačkal páčku.

Poté zase zmrzlinu přehodil z holé ruky do té v rukavici.

Rukavice nevedou

Ve stánku hned vedle byla situace téměř stejná. Hygienické předpisy tady prodávající nedodržel. Dát si zmrzlinu jsme neměli odvahu ani na začátku Ostrožné ulice. Vše se opakovalo. Žádné rukavice, žádná hygiena.

Druhý kornout jako držák

Docházíme do horní části Ostrožné ulice, kde na rohu sídlí cukrárna. Zdejší obsluhující slečna sice rukavici nemá, nicméně zřejmě ví, jak by jí samotné bylo nepříjemné, kdyby někdo utíral svou upocenou ruku do její zmrzliny. Zvolila tedy variantu dvou kornoutků, přičemž se dotýkala jen toho, který sloužil jak držák.

(hh)