Ideální je začít, dokud jsou obě zvířata ještě mladá. U staršího psa nebo kočky by mohlo být soužití s novým zvířetem komplikovanější, především u těch, kteří si více hlídají své teritorium. Nejlepší je tak pořídit štěně i kotě naráz. Dobrou variantou je také pořídit kotě k dospělému psovi. U dospělých koček a štěňat je třeba se mít více na pozoru – mohou se totiž urazit, žárlit a začít dělat nepříjemnosti. Nová zvířata se nedoporučuje pořizovat ke kočičí seniorce.

Že porod skončil, poznáte podle toho, že se zklidní, intenzita stahů se postupně sníží, fenka bude spokojeně odpočívat se štěňaty
Jak zvládnout psí porod? Nepodceňte přípravu a neváhejte volat veterináři

Důležitým okamžikem je první setkání. Pokud nesete ke svému psovi kočku, je důležité ji držet v ruce a oba pohladit. Hlídejte, aby pes po kočce nevystartoval. Neměl by být na vodítku. Pokud pořizujete psa ke kočce, i v tomto případě by měla být kočka na ruce a pes na nižším místě. V hierarchii jejich smečky si totiž kočka vždy „vybojuje“ vyšší pozici. Během setkání buďte pozitivní a mějte veselý tón hlasu. Nedávejte zvířatům důvod k žárlení, je třeba se věnovat oběma stejně a jednoho z nich neodstrkovat.

V prvních dnech je nenechávejte spolu samotné. Koťátkům raději také ostříhejte drápky, aby psa omylem při hrách nezranila. Kočkolit nechávejte mimo dosah psa. Kočka se bude cítit lépe s pelíškem na vyvýšeném místě.

Nezapomeňte i na správné krmení 

Důležité je také správné krmení. První dny obě zvířata krmte odděleně, nejlépe v jiných místnostech. „Rozhodně není dobré je krmit stejnou potravou. Volte pro oba potravu jim určenou, ale rozhodně nešetřete na kvalitě,“ uvedl odborník na psí výživu Jiří Švihálek. Hlídejte tak, aby pes nechodil do kočičí misky.