Tygr ussurijský je největší kočkovitá šelma na světě. V zajetí může dosáhnout hmotnosti až 400 kg, tělo může mít dlouhé až 250 cm (vč. ocasu). 

Jejich rodiči jsou Oliver a Altaica. „Po několika letech jsme dostali povolení od koordinátora chovu rozmnožit tygry ussurijské,“ přiblížil na jaře ke konci března Roman Kössl, zástupce ředitele zoo s tím, že zhruba za tři měsíce budou koťata. A jak řekl, tak se stalo.

Zoologická zahrada Ostrava bojuje s nízkou návštěvností. Chybí turisté z Polska.
Trable Zoo Ostrava. Zájem je obrovský, funguje bez omezení. Chybí ale Poláci

"Samice Altaica se o mláďata pečlivě stará. Zpočátku je měla zaskládané podestýlkou z dřevité vlny, takže koťata nebylo dobře vidět a chovatelé nedokázali ani odhadnout, kolik jich je," píše zoo na své facebookové stránce. "Samice po několika dnech podestýlku v porodním boxu přemístila a na kameře už bylo zřetelně vidět, že jsou dvě. Koťata prosperují, začínají se více pohybovat a už mají pootevřené oči. Pohlaví mláďat ještě není možné rozpoznat, protože chovatelé zatím nechtějí matku zbytečně rušit. Mláďata mohou sledovat pouze prostřednictvím kamery umístěné v porodním boxu."

Zatím jsou schovaná

Návštěvníci si na tygřata ještě chvíli počkají, ještě minimálně dva měsíce neuvidí ani jejich mámu. "Ukázat je nemůžeme ani fotografům, aby nebyla rušena. Altaica i s koťaty budou prozatím trávit čas v zázemí expozice. Kdy budou vpuštěni do výběhu, bude veřejnosti včas oznámeno," dodávají chovatelé.