Co dělat, pokud žere zvíře ovoce a zeleninu přímo na zahradě?
Běžně pěstované ovoce a zelenina v rozumném množství psa nijak neohrozí. Riziko představují jedovaté rostliny, případně houby, které někteří psi a výjimečně i kočky rádi pojídají. Zpravidla se jedná o mláďata, která zkouší pojídat vše, co najdou, a o určitá plemena psů, kteří se vyznačují velkou chutí k jídlu a pojídají i rostliny, kterých si jiní psi nevšímají. Pokud tedy máme doma štěně, psa nebo kočku, kteří snědí, na co přijdou, je rozumné odstranit ze zahrady jedovaté rostliny, zvíře na zahradě hlídat, v nejkrajnějších případech dovolit vstup na zahradu pouze s náhubkem.

Řada lidí toulavou kočku vyžene, někteří se ale nad ní ustrnou a ubytují si ji doma.
Přišlo k vám kotě? Pokud si ho necháte, je třeba nejprve zařídit několik věcí

Může zvíře ohrozit jed na krysy nebo škůdce?
Ano, velký problém představují pro naše miláčky různé druhy jedů, kterými na zahradě bojujeme proti zahradním škůdcům. Nejčastěji se setkáme s otravami po požití jedů na krysy a jedů proti hlemýžďům. Oba typy otrav bývají velmi dramatické a nezřídka končí smrtí. V případě, že dojde k pozření jedu, okamžitě kontaktujte veterinárního lékaře.

Důležitou roli zde hraje čas. V případě nástrah na krysy a jedů proti slimákům je nejúčinnější zvíře do 30 minut po pozření donutit vyzvracet obsah žaludku. V tomto časovém intervalu nedojde ještě ke vstřebání jedové látky do těla. Zvracení se ale nesmí vyvolávat při pozření leptavých látek a žíravin, kdy bychom ještě zhoršili poškození jícnu. Proto je vždy rozumné poradit se s veterinárním lékařem, zda je vhodné u pacienta vyvolat zvracení, nebo ne.

Jak poznám, že má zvíře otravu?
Obecně projevy otravy bývají velmi variabilní, závisí vždy na konkrétní jedovaté látce. Zvíře může mít trávicí problémy – zvracení, průjem, přes neurologické projevy jako křeče, nekoordinované pohyby, malátnost, ale i projevy krvácivosti nebo příznaky selhání srdce, jater a ledvin. Většina otrav se projeví za několik desítek minut, ale například jedy na krysy začínají účinkovat až s několikadenním zpožděním.

Malá i velká zvířata čile putují po světě. Většinou se ze země do země nepřesouvají z vlastní vůle, ale nejčastěji v rámci mezinárodního obchodu. Nová studie upozorňuje, že i jeho legální forma je vzhledem k svému rozsahu nebezpečná pro ohrožené druhy.
Obchod se zvířaty ohrožuje stále více vzácných druhů. Na vině jsou bohaté státy

Jak psa odnaučím sežrat, na co přijde?
Již od štěněte bychom měli našeho miláčka vést k tomu, že venku nebude pojídat vše, co najde. Bohužel existují i psi, u kterých je výcvik velmi náročný. U těchto extrémních případů je vhodný pohyb venku pouze s košíkem.